Lehet, hogy nyelvvizsga sem kell majd, ha valaki letelepedési kötvénnyel válik magyarrá

2016.09.14. 09:05

A Magyar Nemzet értesülései alapján a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek, illetve a velük szerződésben álló ügynökségek azzal reklámozzák a kötvényeket, hogy melléjük a vásárlók magyar útlevelet is kapnak majd.

A lap cikke szerint egy kanadai cég munkatársa egy reklámvideóban arról magyaráz a nézőknek, hogy a letelepedési engedély megszerzése után 8 évvel igényelhető állampolgárság. Az Encubate nevű cég munkatársa szerint viszont a 8 év hamarosan viszont már csak 5 év lesz, és a kötelező magyar nyelvvizsga intézménye is megszűnik. Azt ugyanakkor nem említi, hogy ez a változás mikorra várható (a videóban 10 perc után van ezekről szó).

A lap szerint feltételezhető, hogy ha a Fidesz megnyeri a 2018-as választást, akkor könnyítene az állampolgári feltételeken. Erre utal az is, hogy a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos 2012-es törvénymódosítás eredeti indoklásában is szerepel, hogy "a javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír-vásárláshoz, mert ezzel is segíteni kívánja az állam finanszírozását.”

Magáról a   letelepedési államkötvényről többször írtunk már . Ez az, amiből ha egy nem uniós állampolgár legalább 300 ezer euró névértéken vásárol, letelepedési engedélyt kap Magyarországon. És ez az, amit még a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság indított el, az általuk kijelölt, offshore közvetítő magáncégeken keresztül lehetett igényelni a kötvényt. A közvetítő cégeknek pedig  elég jó üzlet ez az egész.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye

„A mai Magyar Nemzetben megjelent hír minden alapot nélkülöző hazugság. Az állampolgársággal kapcsolatos jogi szabályozás egyértelmű, soha olyan kormányzati előterjesztés nem készült, ami ezen bármilyen formában változtatni akarna. Az állampolgárság megszerzésének feltételeit tehát nem kívánja könnyíteni a kormány. A letelepedési programban résztvevők sem útlevelet, sem állampolgárságot nem kapnak. A hazugságot terjesztőkkel szemben a továbbiakban a kormány jogi úton is fel fog lépni” – írták.