Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Elindult a tisztogatás a Budapesti Iparkamarában

2016.09.15. 08:22

Egyre inkább veszti el irányítását a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) fölött az azt évekig családi bizniszként uraló Szatmáry-klán, nem elég ugyanis, hogy márciusban nem választották újra a kamara elnöki posztjára Szatmáry Kristófot, a Népszabadság úgy tudja, hogy a kamara most minden posztjából felmentette Szatmáry édesanyját, Szatmáryné Jähl Angélát.

A lap azt írja, hogy a BKIK belső etikai vizsgálata szerint Szatmáryné a kamara szabályzata alapján alkalmatlan a kereskedelmi tagozati elnöki, illetve a küldötti pozícióra, mert korábban közokirat-hamisítás miatt elítélték. A politikus/üzletasszonyt 2010-ben ítélték két év próbaidőre, amiért hamis diplomával jelentkezett a kamara tanácsadói állására. 

Szatmáryné karrierjével akkor foglalkoztunk hosszabban, amikor egy 16. kerületi butik tulajdonosával eldurvuló vitájáról írtunk. Az asszony már jó ideje benne van a budapesti üzleti és politikai körökben:

  • az SZDSZ fővárosi szervezetéből igazolt a Fideszhez és közgyűlési képviselő is volt,
  • több trafikban is érdekelt,
  • számos kereskedelmi vállalkozása van,
  • több rokona is fontos pozíciókat töltött be a budapesti kamarában, 
  • fia, a jelenleg NGM államtitkárként dolgozó Szatmáry Kristóf pedig a kamara vezetője is volt. 

Emellett Szatmáryné azzal került még be a hírekbe, hogy ő volt az egyik alapítója a kormány vasárnapi zárvatartása mellett kiálló kamuszervezetnek, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségnek. 

agrajz szatmary
Fotó: Index

Szatmáryék - akikről Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is azt mondta, hogy családi bizniszként viszik a budapesti kamarát - tavasszal kezdték elveszteni a hatalmukat a BKIK felett, amikor Szatmáry Kristófot nem választották újra a szervezet elnöki posztjára. Szatmárynét ekkor még újraválasztották a kereskedelmi tagozat élére, ami belharccal fenyegetett a szervezeten belül, most viszont, úgy tűnik, gondoskodott róla a kamara, hogy ne legyen ilyen feszültség.