16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

BKK: Aznap nem fizetett senki húszezressel

006 14 05 07 bkk automatak
2016.09.15. 13:04 Módosítva: 2016.09.15. 20:29

A Budapesti Közlekedési Központ szabályozta az automaták visszaadását, de erről nincs tájékoztatás a gépeken. Ennek ellenére nem fizetik vissza a 10 ezer forinttal megkárosított lánynak a pénzét, neki be kell érnie egy bocsánatkéréssel - írja az Atv.hu.

Az eset augusztus 14-én történt, egy lány bérletet vásárolt a Lehel téri BKK automatából. Gyanútlanul 20 ezressel fizetette ki a 9500 forintos bérletet, de csak 500 forintot adott vissza a gép. Az esetet azonnal jelezte az ügyfélszolgálaton, ahol fel is vették az adatait, aztán megszakadt a vonal és nem tudták befejezni a beszélgetést. Ezek után a pórul járt utas másnap írt a BKK-nak, de a társaság válaszára 28 napot kellett várnia.

Ebben arról tájékoztatták, hogy a BKK rendszere szerint 10 ezressel fizetett, amiből meg is kapta az 500 forint visszajáróját, ezért nincs lehetőségük a további 10 ezer forint visszatérítésére. Hozzátették, hogy az automaták az összes érvényben lévő fizetőeszközt elfogadják, de az „ügyfelek védelmében” szabályozták a visszaadást.

A szabály szerint 20 ezer forintos címlettel csak akkor lehet fizetni, ha a megvásárolni kívánt díjtermékek értéke 15 005 forint vagy magasabb összegű. Igaz, erről egy árva mondat sem volt kiírva az említett automatára. Ezt a problémát levelében a BKK eleinte úgy hidalta át:

Már dolgozunk azon, hogy ez az információ minden automatán feltüntetésre kerüljön.

Az Atv.hu szerint a válaszlevélben a cég egy szóval sem vonta kétségbe, hogy megkárosították az utast. Sőt, elnézést kértek az okozott kellemetlenségért, majd hozzátették: bíznak abban, hogy a jövőben kedvezőbb tapasztalatokat fog szerezni a szolgáltatásaik igénybevétele során. A lány - akinek állítása szerint havi albérleti díjából hiányzott fájóan az összeg - ezt követően a Budapesti Békéltető Testülethez fordult, ahol arról tájékoztatták, hogy nagyon sokan panaszkodnak náluk hasonló okok miatt a BKK jegy- és bérletautomatáira. 

UPDATE: Senki nem fizetett aznap 20 ezressel

Csütörtök estére fény derült a rejtélyre, a BKK közleményt adott ki, hogy aznap senki nem fizetett ekkora bankjeggyel annál az automatánál, tehát a panaszos is tízezressel fizetett a vizsgálati eredmények alapján:

Nem húszezres, hanem tízezres bankjeggyel fizetett a jegy- és bérletautomatánál az az utas, akinek levelét közölte a sajtó, azt állítva: tízezer forinttal megkárosította őt a BKK. Az utas állítását az automaták informatikai felügyeleti rendszerének jelentése is cáfolja; emellett az augusztus 14-i napon a Lehel téri automatáknál nemcsak ő, senki nem fizetett húszezer forintos bankjeggyel. Az automaták vásárlásbarát visszaadási szabályai szerint ha valaki 9500 forintos bérletet vásárol, nem is tud húszezer forintos bankjeggyel fizetni.

 A szabályokkal kapcsolatban is tiszta vizet öntöttek a pohárba: a visszaadási szabályok szerint az automatákban:

  • tízezer forintos címlettel csak akkor lehetséges fizetni, ha a megvásárolni kívánt jegyek, bérletek értéke 5005 forint vagy magasabb összegű;
  • húszezer forintos címlettel csak akkor lehetséges fizetni, ha a megvásárolni kívánt jegyek, bérletek értéke 15005 forint vagy magasabb összegű;
  • az automaták egy vásárlási folyamat során legfeljebb 35 darab érmét és 15 darab bankjegyet tudnak elfogadni.


  • Tippek
  • Hírek