Félmilliárdos támogatással épült fel az ország első sík bobpályája, de sajnos nem üzemel

2016.09.15. 14:21

Bizarr unióspénz-nyelő projekteket talált Berettyóújfalun a 444. A település az EU-s források felhasználásának környékbeli egyik bajnoka lehet, ugyanis összesen több mint félmilliárd forint értékben nyertek helyi cégek uniós pénzt az elmúlt időszakban, a legnagyobb összeg pedig egy sík területen felhúzott bobpályára ment, ami jelen pillanatban be van zárva.

Berettyóújfalun:

  • 13 milliót nyert a Bihar Trade Kft., amely sörbiciklis (DrinkBike) városnéző túrákat árul
  • 13,6 milliót nyert a Mezei-Vill Kft. mobil squash-pálya kialakítására
  • és 499 milliót nyert szintén a Mezei-Vill bobpálya létesítésére a Morotva Ligetben
Utóbbi Magyarország első sík területen elhelyezkedő bobpályája, 

a lejtő hiányát úgy oldották meg, hogy a szánokat elektromos motor hajtja, így aztán sík terepen is működik. A dolog további különlegessége, hogy a jelek szerint a pályát nem használhatják a látogatók. A tavaly novemberben megnyitott pályát az átadás után két nappal bezárták azzal az indokkal, hogy még nem üzemképes, és ezen a helyzeten még mindig nem sikerült változtatni. A tulajdonost a 444 nem tudta elérni, de az üzemeltető egyik képviselője telefonon azt mondta, hogy a német beszállító az oka a problémának, mivel nem szállítottak le nekik a megrendelt hat kocsit. 

A morotva ligeti bobpályára pályázó cég, a Mezei-Vill tulajdonosa Mezei József, aki igen sikeres EU-s támogatások elnyerésében és a helyi önkormányzattal is igen jó viszonyt ápolhat, ugyanis 30 évre ingyen megkapta használatra az öthektáros Morotva Ligetet, ahol a bobpályán és a mobil squashon kívül már van többek között műfüves focipálya, rendezvénycsarnok, jurta jellegű (vagy inkább csak annak szánt) üdülőházak. Mezei József cégei összesen több mint 1,5 milliárd uniós támogatásban részesültek eddig, ezek teljes listája olvasható az eredeti cikkben