Kétmillió számlát nyitottak az ügyfelek tudta nélkül egy amerikai bank alkamazottai

2016.09.15. 14:49

Nagy volt a bónusz miatti kényszer a Wells Fargo banknál, és mivel az ügyfelek kártyaszámláinak száma nem emelkedett a kellő mértékben, a dolgozók nyitottak kétmillió újat csak úgy - írja a Világgazdaság.

A bank májusig fejenként átlag 6,27 banki terméket értékesített a folyószámlával rendelkező ügyfelei részére, hozzájárult a bank piaci kapitalizációjának 250 milliárd dollárra duzzadásához, amivel a legértékesebb bank lett a világon. A csalássorozatot az amerikai fogyasztóvédelmi pénzügyi felügyelet leplezte le, miután az ügyfelek panaszkodni kezdtek a hatóságnál a túl magas banki költségek miatt.

A Wells Fargo vezérigazgatója, John Stumpf mégsem mond le, bár felelősnek érzi magát a történtekért. "Nem a Wells Fargo nyitott kártyaszámlákat azért, hogy gyarapítsa a bevételeit, hanem a bank munkavállalói, hogy teljesítményüket nagyobbnak láttassák" – jelentette ki a hitelintézet pénzügyi igazgatója, John Shrewsberry a Barclay's konferenciáján. A bank 2011 óta mintegy 5300 alkalmazottat bocsátott el, de közülük csak több százan voltak, akik illegálisan nyitottak számlát.

A csalások miatt a Wells Fargónak 185 millió dolláros bírságot kell fizetnie, ekkora pénzbüntetést az USA fogyasztóvédelmi hatósága még soha nem szabott ki. További 5 millió dollárt pedig a bankház az ügyfelek kártalanítására különített el.