Vendel
6 °C
19 °C

Lepörgünk a saját márkás termékekről

2016.09.15. 20:03

Megállt a kereskedelmi márkás árucikkek évek óta tartó térnyerése az élelmiszer-kiskereskedelemben az idei első fél évben; a saját márkás termékek forgalma ugyanúgy három százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, mint a gyártói márkás áruké.

A Nielsen piackutatásából az is kiderül, hogy a háztartási vegyi áruból és kozmetikumból a saját márkák bevétele 7,2 százalékkal emelkedett, míg a gyártói márkáké 10,1 százalékkal - írja az MTI.

A kereskedelmi márkás árucikkeket csak egy vállalat vagy egyetlen lánc üzletei forgalmazzák, és általában a cég nevével jelzik őket. Az élelmiszerek esetében az első fél év mintegy 778 milliárd forintos hazai bolti forgalmából a láncok saját márkái 28 százalékkal részesedtek, ami 218 milliárd forintot jelent. A háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál a 186 milliárd forint fél évi bevételből 19 százalék jutott a kereskedelmi márkákra, azaz 35 milliárd forint.

A gyártói márkák hazai piaci pozíciója javult, mert a gyártó vállalatok szélesítették kínálatukat olcsóbb árucikkekkel, emellett termékeiket árengedményes akcióban is kínálják, illetve a diszkont láncok választékukban feladják saját márkáik jelentős túlsúlyát.