Gizella
9 °C
14 °C

Nem változtatott az angol jegybank az alapkamaton

2016.09.15. 15:48 Módosítva: 2016.09.15. 15:55

Nem módosította alapkamatát a Bank of England, de egyenes utalást tett arra, hogy még az idén újabb kamatcsökkentések következhetnek - írja az MTI. 

A brit jegybank monetáris tanácsa csütörtökön bejelentett egyhangú döntésével változatlanul hagyta a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekciót, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét is. A Bank of England előző, augusztusi kamatdöntő ülésén 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,5 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt.

A jegybank a múlt hónapban emellett 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett vállalati kötvényekre.

Az augusztusi enyhítési lépések előzményeként a brit gazdaság aktivitási és kockázati mutatói azt jelezték, hogy a piacokat és a reálgazdaságot komoly sokkhatásként érte a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás eredménye, vagyis hogy brexit lesz. Mark Carney, a Bank of England kormányzója már nem sokkal a júniusi EU-népszavazás után kijelentette, hogy monetáris enyhítésre lesz szükség, mivel a brit reálgazdaságban a referendum eredményének hatására "poszttraumatikus stressz-tünetegyüttes" jelei mutatkoznak.

A brit jegybank monetáris tanácsa a mostani kamatdöntéshez fűzött csütörtöki közleményében kiemelte, hogy a múlt havi enyhítési lépések a vártnál nagyobb mértékben hozzájárultak a brit befektetési termékek árfolyamának emelkedéséhez, emellett a rövid- és a hosszú távú piaci kamatok, valamint a vállalati kötvények kockázati felárai is érzékelhetően csökkentek. A monetáris tanács által a brit gazdaság hosszabb távú kilátásairól alkotott kép azonban nem változott.

A testület a közlemény szerint a novemberben esedékes új jegybanki előrejelzések összeállításhoz figyelembe veszi a júliusi zuhanás után visszalendülést mutató legutóbbi aktivitási adatokat, de ha a kilátásokról alkotott akkori véleménye jórészt megegyezik az augusztusi kamatcsökkentési döntéssel egy időben kiadott inflációs jelentés előrejelzéseivel, akkor a monetáris tanács tagjainak többsége várhatóan az alapkamat újabb csökkentésére voksol majd még az idén.

A Bank of England monetáris testületének megítélése szerint a jegybanki alapkamat alsó határa "zéró közelében, de annál kissé magasabban" lehet. Paul Hollingsworth, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó közgazdásza a Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki állásfoglalását értékelő kommentárjában közölte: a ház azzal számol, hogy a brit jegybank monetáris testülete már novemberben 0,1 százalékra csökkenti tovább az alapkamatot.