Japánban is elkapták az Apple grabancát

2016.09.16. 14:20

Miután Európában már megbüntették az Írországban kapott adókedvezmények miatt, Japánban is büntetést kapott az adóhatóságtól az Apple - írja az MTI.

Pénteki japán sajtóbeszámolók szerint az Apple leányvállalata, az iTunes K. K. kénytelen volt 12 milliárd jent (104 millió eurót) befizetni a japán adóhivatal számlájára, mert a revizorok megállapították, hogy 2012 és 2014 között szabálytalanul utalt át 60 milliárd jent egy írországi vállalatnak.

Ez az összeg az iTunes szoftvereladásaiból származó haszon volt, és azt a szerzői jogokat birtokló írországi vállalat kapta meg. A japán adóellenőrök szerint az iTunes K.K. a bevételek után nem adózott. A japán adóhivatal nem reagált a hírügynökségek megkeresésére, ahogy az Apple Japan sem. 

Az Európai Bizottság augusztus végén tiltott állami támogatásnak minősítette az Apple-nek nyújtott írországi adókedvezményeket, és ezért mintegy 13 milliárd euró megfizetésére kötelezte az amerikai óriáscéget. Írország és az Apple is megfellebbezte a döntést.  A bírságról, és arról hogy a bírságnak milyen hosszú távú hatásai lehetnek, itt írtunk részletesebben.  • Hírek
  • Bankszámla