Varga: Tudta? Felminősítették Magyarországot!

2016.09.17. 12:00

"Tudta? Felminősítették Magyarországot" - viccelt rá kormánya migránsellenes kampányára Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédét kezdve a kecskeméti közgazdász vándorgyűlésen. Szerinte az S&P felminősítése nem csak a kormány érdeme, hanem közös magyar siker, nagyon sok ember munkája van abban, hogy most már kívülről is jobbnak látják a magyar helyzetet.

Örömteli, hogy a növekedésünk stabilizálódik, jó éve van a mezőgazdaságnak és a szolgáltatásoknál is jelentős a bővülés, ugyanakkor rengeteg tennivalónk van még: termelékenységben, hatékonyságban javulnunk kell.

Problémát okoz a munkaerőhiány is. Felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatást, meg kell vizsgálni a szakképzési rendszert és a felnőttképzés rendszerét. Gyorsabban kell alkalmazkodni a piac igényeihez. További lépésekre van szükség az albérleti hozzájárulásban, a munkába járás költségeinek támogatásában, a munkaerőhiány ugyanis területi különbségeket is mutat.

Nagy bérnyomás vár a vállalati szektorra. Varga szerint az elmúlt években a hatékonyság és a termelékenység jobban nőtt, mint a bérek, tehát a következő 1-1,5 évben érdemi bérnövekedésre lehet számítani. Az állam ugyanakkor nem tudja megadni a munkaadóknak annak a béremelésnek a forrását, amellyel itt tudja tartani a munkavállalóit, a munkaadóknak saját erőből kell bért emelniük. A kormány legfeljebb a szabályozáson keresztül, a munkára rakódó terhek csökkentésével tud belesegíteni ebbe.

A miniszter szerint az S&P is elismeri, hogy a magyar államadósság csökkenő trendet mutat, ez az adósságszint azonban továbbra is nagy kihívást jelent. "Ennek a puttonynak a terheit tovább kell tudunk csökkenteni, mert most ezt cipelve kell versenyt futnunk a régió más országaival" - mondta.

Varga Mihály szerint a hitelminősítő pénteki döntésének piaci hatásai is lesznek, a felminősítés hozamcsökkenést hozhat, hiszen az S&P már a második hitelminősítő, amelyik kivett minket a bóvli kategóriából, bizonyos nagy befektetők belső szabályzata pedig két befektetésre ajánlott minősítéshez köti a kötvényvásárlást.