Az orosz atomnál csak a leállított orosz atom drágább

2016.09.18. 10:39

A bolgár kormány a jövő hét elején dönt arról, hogy mekkora kompenzációt fizet az orosz Roszatomnak egy fel nem épített atomerőműbe rendelt reaktorok miatt. Bojko Boriszov miniszterelnök azt mondta, hogy a Roszatom 1,3 milliárd leva (kb. 200 milliárd forint) kompenzációt kap a bolgár államtól.

A belenei atomerőműre 2005-ben meghirdetett tendert a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, illetve annak egy alvállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. Az aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt.

A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került jobboldali kormány azonban befagyasztotta a beruházást. Gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint – fogalmaz az MTI – viszont főleg az Oroszországtól való energiafüggőség miatti nyugati aggodalmak hatására állították le 2012-ben a beruházást.

Szófia ezután jelezte, hogy nem kívánja kifizetni a már megrendelt reaktorok árát. Az orosz cég a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbírósághoz fordult, ahol idén nyáron úgy döntöttek, hogy Bulgária 620 millió euró kártérítést köteles fizetni, amíg pedig nem utalják át a teljes összeget, az Atomsztrojekszportnak napi 167 ezer euró kötbér is jár.