Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Ember legyen a talpán, aki kibogozza, hogy valójában kik állnak a magyar cégek mögött

2016.09.19. 10:43

Bár a cégek száma évek óta csökken, a megmaradó cégek kapcsolatrendszere egyre összetettebb lesz: az új alapítású cégek 80 százaléka korábbi cégekhez köthető - derül ki az Opten közleményéből.

Az Opten céginformációs igazgatója, Pertics Richárd szerint bár kevesebb az adatok alapján a cégek közötti kapcsolatrendszer évről-évre egyre összetettebb. Gyakorlatilag 2011 óta folyamatosan csökken a cégalapítások száma, de a teljesen új szereplők ritkaságszámba mennek, még mindig 70 százalék körül van az olyan újonnan alapított cégek aránya, melyek tulajdonosain vagy ügyvezetőin keresztül más cégekhez köthetőek.

Ez önmagában természetes dolog, de ilyen arányban már sokszor megnehezíti azt, hogy átlátható legyen a cégek kapcsolatrendszere. Az azonosítható kapcsolatrendszer ráadásul nem is ér véget a tulajdonosi kapcsolatoknál, a címkapcsolatok vagy a rokoni kapcsolatok vizsgálata további kapcsolódási pontokat tár fel. A címkapcsolatok figyelembe vételével az újonnan alapított cégeknek már 80 százaléka kapcsolható korábbi cégekhez, tehát teljesen tiszta lappal csak minden 5. cég indul.

Az adatok alapján jelenleg közel 180 ezer magánszemély van Magyarországon, aki legalább két céghez köthetőek közvetlenül. De valójában ez csak a jéghegy csúcsa, a hazai környezetben nem ritkák a 8-10 cégen keresztüli közvetett kapcsolódások, ezzel tovább bonyolítva az amúgy sem egyszerű kapcsolatrendszert.

„Szintén beszédes adat, hogy 670 olyan magánszemély van ma Magyarországon, aki teljesen közvetlen módon is 10-nél több céget irányít. A kapcsolati láncokat is vizsgálva pedig nem ritkák a több száz elemű cégbirodalmak sem” – mondta az igazgató.

A cégstruktúra átalakulásának mellékhatása egy érdekes tény is, miszerint az újonnan alapított cégekben a tulajdonosok átlagéletkora folyamatosan nő. 2010-ben még 39 év volt az újonnan alapított cégeknél a tulajdonosok átlagéletkora, mára ez a szám 41 fölé emelkedett, ami azt jelzi, hogy egyre kevésbé jellemző, hogy frissen végzett diplomások önállóan alapítanának céget.

A régi vagy új tulajdonosoktól függetlenül azonban a szerepek folyamatosan változnak. A hazai cégek között van természetesen egy meghatározó keménymag, amely gyakorlatilag a rendszerváltás óta piacon van, de folyamatosan jelennek meg sikeres új szereplők is. Az 1 milliárd forint feletti árbevételű cégeknek a 15 százaléka 2010 után jött létre, tehát egy pillanatra sem szabad azt gondolni, hogy a régi szereplők egyben állandóságot is jelentenek” – mondja az Opten szakértője.