Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kínai óriásfarmmal szívatnák meg az EU-t

2016.09.19. 16:38

Két éve vív gazdasági háborút Oroszország az Európai Unió ellen, és egyelőre nem úgy fest, hogy túlságosan megsínylené a 2014 augusztusában bevezetett élelmiszer-embargót. A harcban rögtön akadtak hűséges és élelmes segítői is, Kína például a közelmúltban határozta el, hogy létrehozza a világ legnagyobb tehenészetét szűkölködő szomszédja ellátására. A 100 ezresre tervezett állatállomány kiszolgálását egy óriásfarmon végzik majd - derül ki az Agrárszektor cikkéből.

Oroszország és az EU az ukrán válság révén kerültek szembe egymással: a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, valamint hal- és húsfélék beviteli tilalma legalább 2017 végéig marad érvényben. Vlagyimir Putyin Kína személyében értékes partnerre talált a helyzet megoldásában, ugyanis egy orosz és kínai befektetőkből álló társáság 2015 nyarán nekilátott a világ legnagyobb tehenészetének megépítésébe.

Egy 160 millió dolláros beruházás révén 100 ezer szarvasmarhát befogadni képes megafarm jön létre Mudancsiang város közelében, a takarmány előállítását pedig 115 ezer hektárnyi földterületen végzik majd (elsősorban Oroszországban), amit további 200 ezer hektárral egészítenek ki, ha gőzerővel beindul a termelés. Az orosz és kínai befektetőkből álló társaság a következő ötven évben még legalább 450 millió dollárt szeretne a projektre fordítani. A kezelésükben álló földterület nagysága bizonyos források szerint már most eléri a 9 millió hektárt.

Az épülőfélben lévő óriásfarm évente 800 millió liter tej előállítására lesz képes (ez a magyarországi termelés nagyjából felével megegyező), amiből például 100 ezer tonna sajt készíthető, vagyis idővel valóban szükségtelenné válhat az uniós export Oroszországba.

Az Agrárszektor szerin az ambiciózus projekt első része 2018-ban zárul, és ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, a kínaiak az eddigiekhez hasonló intenzitással folytatják majd a fejlesztést. Nem elhanyagolható ugyanakkor a tervek környezeti hatása sem, egy új tanulmány szerint ugyanis már egy 2500-as állományú tehenészet is olyan mértékű szennyezést produkál évente, mint egy 400 ezres nagyváros. 100 ezer szarvasmarha tehát olyan nyomot fog majd hagyni környezetén, mint egy 16 milliós metropolisz.