Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kínai óriásfarmmal szívatnák meg az EU-t

2016.09.19. 16:38

Két éve vív gazdasági háborút Oroszország az Európai Unió ellen, és egyelőre nem úgy fest, hogy túlságosan megsínylené a 2014 augusztusában bevezetett élelmiszer-embargót. A harcban rögtön akadtak hűséges és élelmes segítői is, Kína például a közelmúltban határozta el, hogy létrehozza a világ legnagyobb tehenészetét szűkölködő szomszédja ellátására. A 100 ezresre tervezett állatállomány kiszolgálását egy óriásfarmon végzik majd - derül ki az Agrárszektor cikkéből.

Oroszország és az EU az ukrán válság révén kerültek szembe egymással: a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, valamint hal- és húsfélék beviteli tilalma legalább 2017 végéig marad érvényben. Vlagyimir Putyin Kína személyében értékes partnerre talált a helyzet megoldásában, ugyanis egy orosz és kínai befektetőkből álló társáság 2015 nyarán nekilátott a világ legnagyobb tehenészetének megépítésébe.

Egy 160 millió dolláros beruházás révén 100 ezer szarvasmarhát befogadni képes megafarm jön létre Mudancsiang város közelében, a takarmány előállítását pedig 115 ezer hektárnyi földterületen végzik majd (elsősorban Oroszországban), amit további 200 ezer hektárral egészítenek ki, ha gőzerővel beindul a termelés. Az orosz és kínai befektetőkből álló társaság a következő ötven évben még legalább 450 millió dollárt szeretne a projektre fordítani. A kezelésükben álló földterület nagysága bizonyos források szerint már most eléri a 9 millió hektárt.

Az épülőfélben lévő óriásfarm évente 800 millió liter tej előállítására lesz képes (ez a magyarországi termelés nagyjából felével megegyező), amiből például 100 ezer tonna sajt készíthető, vagyis idővel valóban szükségtelenné válhat az uniós export Oroszországba.

Az Agrárszektor szerin az ambiciózus projekt első része 2018-ban zárul, és ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, a kínaiak az eddigiekhez hasonló intenzitással folytatják majd a fejlesztést. Nem elhanyagolható ugyanakkor a tervek környezeti hatása sem, egy új tanulmány szerint ugyanis már egy 2500-as állományú tehenészet is olyan mértékű szennyezést produkál évente, mint egy 400 ezres nagyváros. 100 ezer szarvasmarha tehát olyan nyomot fog majd hagyni környezetén, mint egy 16 milliós metropolisz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!