Kina megépíti a világ legnagyobb naperőművét

2016.09.21. 08:40

Kína észak-nyugati részén, Ninghszia tartományban megépíti a világ legnagyobb naperőművét a China Minsheng New Energy Investment - írja a Bloomberg.

A 2 gigawatt kapacitásúra tervezett erőműben 6 millió napelempanel lesz 4600 hektáron, ez éves szinten 2,7 milliárd kWh áramtermelésre elegendő. A gigaprojekt teljes beruházási költsége 2,3 milliárd dollár. Ha elkészül, nagyobb lesz a kapacitása, mint Kanada összes naperőművének együttvéve. 

Az erőművet egy fiatal, alig két éves cég valósítja meg. A Minsheng New Energy-t 2014 októberben hozta létre Kína legnagyobb magántőkealapja, célja a következő 5 évben 100 milliárd jüant, vagyis több mint 15 milliárd dollárt bruházninapenergia projektekre. Összesen 12 gigawatt kapacitást terveznek kiépíteni 2020-ig, ez 1 gigawattal meghaladja Nagy-Britannia teljes kapacitását. 

Kína az utóbbi években nagyon feljött megújuló energia-fronton, olyannyira, hogy helyenként Németországhoz hasonlóan már gondot okoz az elektromoshálózatnak a nap- és szélerőművek által termelt áram befogadása. Épp ezért abban a tartományban, ahol a China Minsheng New Energy fejleszt, a naperőművi kapacitások 20 százaléka volt kihasználatlan az idei első negyedévben.