Öt éve nem épült szélerőmű, és nem is fog

2016.09.21. 13:00

A kormány olyan méretékben szigorította meg az új szélerőművek létesítésre vonatkozó szabályokkal, amellyel gyakorlatilag kizárja új az szélkerekek építését, telepítését Magyarországon. Ami már csak abból a szempontból is meglepő, hogy öt éve egyébként sem épült szélerőmű az országban – olvasható a Regionális Energia- és Infrastruktúra-Politikai Együttműködésért (REKK) Alapítvány közleményében.

A REKK azt írja:

  • Magyarországon 2011 óta nem épült szélerőmű,
  • az új kapacitások létesítése tenderhez kötött.
  • A tender kiírását határozatlan időre felfüggesztették.

Ebben a környezetben meglepően hat, hogy a szabályozást még jobban szigorodott, márpedig ez a helyzet: egy miniszteri rendelet lényegében olyan műszaki feltételeket szabott meg, melynek alig felelnek meg a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható szélturbinák, míg egy kormányrendelet lényegében megtiltotta Magyarország területén a szélerőmű-létesítést.

Az új szabályok szerint szélerőmű lakot település 12 kilométeres körzetében a jövőben nem létesíthető. Magyarországon gyakorlatilag a Kisalföldön áll rendelkezésre az a szélmennyiség, ahol érdemes lehet erőműveket építeni, ám itt a településszerkezet olyan sűrű, hogy nem találni olyan területet, amely megfelelne 12 kilométeres szabálynak. Az Energiaklub ugyanezt a mérést végezte el térinformatikai szoftver segítségével, ők is igazolták, hogy nincs Magyarországon olyan terület, ami megfelel ennek a feltételnek.

A műszaki paramétereken is jelentősen szigorította kormány, aminek következtében a piacon elérhető 208 turbinából mindössze kilenc felel meg a kormány által támasztott új követelményeknek.

Külön érdekesség, hogy a kormány 2 megawattban korlátozta a turbinák teljesítményét – miközben ez az érték ma már a tervezési küszöb alja. A REKK szerint nem világos mi a kormány célja:

  • néhány periférikus gyártó helyzetbe hozása
  • vagy a szélerőművek telepítésnek ellehetetlenítése.