Pénzt ad az állam az elektromos autókra

2016.09.21. 10:21

Idén a kormány kétmilliárd,  jövőre pedig hárommilliárd forintot biztosít   a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzésének támogatására – jelentette be Varga Mihály egy rendezvényen.

A Portfolió.hu tudósítása szerint ezt a forrást

  • természetes személyek,
  • gazdasági társaságok,
  • egyéni vállalkozók,
  • civil szervezetek,
  • egyéni önkormányzatok,
  • köztestületek és költségvetési szervezetek

egyaránt igénybe tudják majd venni.  Emellett a választható finanszírozási konstrukciók köre is széles lesz, vagyis a vásárlások mellett különböző lízingszerződésekre is vonatkozik majd a támogatás.

A támogatással a bruttó vételár 21 százalékát kívánja támogatni a kormány, maximum 1,5 millió forintos összegig.

Feltétele a támogatásnak, hogy csak új elektromos jármű beszerzésére vonatkozik majd. Fontos feltétel lesz az is, hogy maximum 15 millió forintos beszerzési árig terjed a támogatás. A pályázatokat október 27-től lehet majd benyújtani. 

Töltőállomásokat is ígérnek

Emellett bő egy hónapja pályázatot hirdetett a kormány önkormányzatok részére, amelynek keretében elektromos töltőállomások létesítésére lehet pénzt nyerni.

Az önkormányzatok szeptember 15-től, vagyis múlt csütörtöktől adhatják be pályázati anyagukat, de érdemes sietniük, mert bár a benyújtására 2016. december 31-ig van lehetőség, a rendelkezésre álló 1,25 milliárd forintos támogatási keret kimerülése esetén előbb is lezárhatják a pályázatot.

Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatásért bármelyik önkormányzat harcba szállhat, amely 

  • A tavalyi KSH-adatok alapján több mint 15 ezer fős lakossággal rendelkezik.
  • A beruházást a pályázat benyújtása előtt még nem kezdte meg.
  • És a beruházást olyan ingatlanon kívánja megvalósítani, amely a saját tulajdona.

A támogatásból 2x11 kW-os vagy 2x22 kW-os gyorstöltő-oszlopot, illetve legalább 42 kW-os teljesítményű villámtöltőt telepíthetnek, amelyekre az elnyerhető összeg mértékét az alábbi táblázat tartalmazza. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint ideális esetben akár 500 elektromos töltőállomás is létesülhet Magyarországon, amely a kiírásban szereplő, töltőoszloponkénti két csatlakozási lehetőséggel számolva, akár 1000 töltőpontot is eredményezhet. 

Bár a gyorstöltők elterjesztésére vonatkozóan a kormány már korábban is megfogalmazott ambiciózus célokat, a tervezett 150-ből viszont eddig összesen nulla darab köztöltő épült meg. Ebből fakadóan azért a mostani terveket is érdemes egy egészséges adag szkepticizmussal kezelni.