15 millióért hozná haza a maga fiataljait a román kormány

2016.09.23. 14:50 Módosítva: 2016.09.23. 14:51

Diaspora Start-Up néven indítana programot a román kormány abból a célból, hogy hazatérésre és vállalkozás indítására ösztönözze a külföldön élő román állampolgárokat - írja a Maszol.ro. A közvitára bocsátott program a magyar Gyere haza fiatal! vállalkozókra szabott változatának tűnik: maximum 50 ezer eurót kapnának a visszatérő újdonsült vállalkozók.

Claudiu Vrînceanu államtitkár elmondása szerint a támogatás odaítélésének egyik kritériuma, hogy a hazatérők azon a területen vállalkozzanak, ahol korábban dolgoztak, tehát egy kőműves építőipari céget, egy szociális munkás pedig öregotthont nyisson. A pénzt olyanok pályázhatják majd meg, akik legalább három éve dolgoznak külföldön. A program keretösszege 30 millió euró, amit uniós forrásokból biztosítana a kormány. A kezdő vállalkozókat nem csak pénzzel támogatnák, hanem ingyenes tanácsadással és képzéssel is.

A Gyere haza fiatal!-program Magyarországon hatalmas bukás volt, összesen 105 embert sikerült hazacsábítani, fejenként összesen mintegy 950 ezer forintból. Ezért aztán nyáron le is állították az egészet. A román változat ennél is sokkal drágább lenne, maximális összeggel számolva egy emberre több mint 15 millió forintnak megfelelő eurót szánna a kormány, a keretösszegből így 600 fiatalt lehetne Romániába csábítani.

A kritikusok szerint a tervezet diszkriminatív, a kormány hátrányosan megkülönbözteti azokat, akik eleve otthon keresnek boldogulást, és inkább a helyben lévők segítésére kellene száni az összeget.