Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Letöltendőt kapott a kétezres évek legnagyobb korrupciós ügyének 8 vádlottja

2016.09.26. 14:22

Az Eclipse-ügy tizenkét vádlottja közül nyolcat adócsalás miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélt, négyet viszont felmentett a Fővárosi Törvényszék hétfőn kihirdetett elsőfokú ítéletében. A letöltendő szabadságvesztések két évtől négy és fél évig terjednek. A bíróság összességében milliárdos nagyságrendű vagyonelkobzást, illetve pénzbüntetést is kiszabott - írja az MTI. Az ügyről itt írtunk bővebben. A cégből legalább 15 milliárd forint készpénz tűnt el, az ügyészség most csak adócsalás miatt nyomozott, egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be szerintük a cég.

A vádirat szerint az Eclipse Zrt. 2005 és 2009 között nagy értékű informatikai közbeszerzési pályázatokat nyert el gépkocsik eredetiségvizsgálatára és biometrikus útlevelek elkészítésére, amelyek alapján 2007 és 2009 között összesen 11 milliárd forintot meghaladó árbevétele volt. A cég vezetői 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen továbbutalták és készpénzben felvették. 

A cégnek két közbeszerzési projektmenedzsere volt, az egyik Pintér Hajnalka,

Pintér Sándor belügyminiszter lánya,

őt viszont még tanúként sem hallgatták ki soha az ügy során. Dacára, hogy elvileg az ő lehallgatott telefonbeszélgetései bizonyítéknak számítottak a nyomozás elrendelésekor. A cég emellett az irodáját is Pintér Sándor cégétől bérelte, a felügyelőbizottságukban azonban MSZP-s erős emberek is ültek

A cég 2009-ben kapott megrendelést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítsa, és öt éven keresztül üzemeltesse. Kiderült azonban, hogy a milliárdos megrendelés ellenére a felhasznált szoftveren semmilyen változtatásokat nem végzett a cég.

Deák Endre és Püski László alapította az Eclipse Informatikai Rendszerház  Zrt.-t 2003. április 4-én, a cég főtevékenysége autók eredetiségvizsgálata volt.  Deák Endre tulajdonostársa volt az Eclipse Asset Management nevű cégben Hevesi Tóth Ferencnek, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat korábbi vezetőjének. Hevesi Tóth egy másik cége pedig az Eclipse Informatikai Rendszerház címére volt bejegyezve, közeli kapcsolatban  voltak tehát. 

Az Eclipse miatt kellett búcsút mondania 2010-ben friss helyettes államtitkári posztjának Eiselt Györgynek, aki korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatója volt. Eiseltet a cég ellen elindult vizsgálat ellenére Pintér Sándor a kormányváltás után vette magához a Belügyminisztériumba, de néhány hónappal később információk szivárogtak ki arról, hogy hatósági vezetőként egy Mercedes sportkocsit kapott használatra az Eclipse-től, ezért le kellett mondania, és felfüggesztettet is kapott a cinkes közbeszerzéseiért.  A lemondása után Pintér viszont ismét felvette főosztályvezetőnek a belügybe, nyugdíjig ott is maradt.  

A nyomozás során ismeretlen időpontban a nyomozást vezető ügyészt leváltották, és több érintett nyomozót is félreállított az állam. Eközben némely érintett nyomozók arról számoltak be név nélkül, hogy a nyilvánvalónak induló ügy bizonyítékait ismeretlen hozzáférők módszeresen meghamisítják. Az ügyben számos bizonyítéknak számító lehallgatási anyag egyszerűen eltűnt a rendőrségről, a nyomozást pedig ismeretlen időpontban titkosították.  

2011. január 9-én felrobbant egy Eclipse-ügyben érintett számlagyáros építési vállalkozó autója, de senki nem sérült meg. Két héttel később, 22-én az Eclipse egyik korábbi programozójának az autóját robbantották fel ugyanolyan módon, ugyanolyan típusú jugoszláv kézigránáttal.

Az Eclipse-ügy a kétezres évek egyik legdurvább korrupciós botránya volt, amiben érthetetlen állami segítséggel, titkosszolgálati szálakkal, robbantásokkal, vesztegetéssel végül több tízmilliárdot húztak le az állampolgárokról. 2013. január 8-án bizonyíték hiányában egyszer már minden gyanúsítottat felmentettek. Az ügyészség fellebbezett, aminek helyt adott a Kúria, így az ügy visszakerült a Fővárosi Törvényszékre. A perről is itt írtunk részletesebben.