Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világgazdaság rosszabbul áll, mint egy kivénhedt heroinista

2016.09.26. 08:27

A világgazdaság csapnivaló állapotban van, és számos komoly problémával a válság óta nem bírnak megbirkózni a döntéshozók az OECD átfogó elemzése szerint. A tüneti kezelés már nem elég, minél hamarabb, átfogó reformokkal a probléma gyökerét kell megtalálni, ha el akarjuk kerülni az összeomlást – idézi a fejlett országokat tömörítő gazdasági szervezet értékelését a Portfolio.hu.

Egész pontosan a következő bajokról van szó:

 1. hanyatló világkereskedelem és globalizáció,
 2. egyre nagyobb kockázatokat rejtő kötvény-, részvény- és ingatlanpiaci anomáliák,
 3. tehetetlenné váló monetáris politika,
 4. vagyoni egyenlőtlenségek.

Baj van

GettyImages-94943504
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Ezek közül az elsőnek, azaz a világkereskedelem döglődésének már elég sok jele van. Az adatok szerint 2011 óta már nem erősödik, hanem gyengül a globalizáció, az egyes földrészek gazdasági integrációja egyre kevésbé szoros. Az OECD szerint alapvetően három dologra vezethető vissza:

 • lelassult a kereskedelmi liberalizáció;
 • a cégek egyre kevésbé szervezik ki a munkát külföldre;
 • az alacsony nyersanyagárak és beruházások lassulása.

További baj, hogy az alacsony kamatkörnyezet durván eltorzítja a pénzügyi piacokat. A jegybankok a fejlett világban televásárolták magukat államkötvénnyel, amivel lenyomták a kötvényhozamokat, úgyhogy a haszonleső tőke a részvényekbe menekült, amelyeknek irreálisan felment az ára emiatt. 

A kötvénypiacról kiszorított befektetési tőke egy másik jelentős szelete pedig ingatlanban talált hazát, ami a legtöbb fejlett országban eszeveszett ütemű áremelkedés hozott, felborítva ezzel a piacot. Ha pedig jönne egy árkorrekció, azaz kifulladna a fenntarthatatlan befektetés láz és csökkennének az árak, az rendesen odaverne az egész világgazdaságnak.

Heroinista jegybankárok

Emellett két további baj is van ezzel. Az egyik, hogy a monetáris politika hiába kapkod egyre unortodoxabb módszerek után, láthatóan sikertelen, hiszen nem tudja beindítani a növekedést. A fejlett világ jegybankjai manapság leginkább egy rossz heroinistára hasonlítanak, aki nem tudja letenni a cuccot, cserébe egyre mélyebbre csúszik vele.

A másik gond, hogy miután a nyugdíjalapok vagyonának jelentős része hosszú lejáratú befektetésben, jellemzően pont államkötvényben van, a hozamok esése miatt jóval kevesebb pénzük lesz majd, amikor a kifizetésre kerülne sor, mint előzetesen várták. Ez már most látszik: a 100 legnagyobb amerikai nyugdíjalap egyre nagyobb forráshiánnyal küzd. 

Az OECD jelentésében azt mantrázza, hogy nem elég a pénzügyi kezelés, strukturális és fiskális reformok kellenek, mégpedig

 • Infrastrukturális beruházásokkal,
 • célzott munkaerő-piaci ösztönzőprogramokkal, mint például a továbbképzések és az elhelyezkedés aktív támogatása,
 • valamint a kutatási és fejlesztési források növelésével már rövid távon is lehetőség nyílna a gazdaság élénkítésére,
 • hosszabb távon pedig egy magasabb potenciális növekedési pályához, továbbá a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklődéséhez vezetne.

A legfontosabb feladat, ami egyben a legnagyobb kihívást is jelenti, hogy az utóbbi években egyre lassuló termelékenység-növekedési tendencia megforduljon, amiben kulcsszerepe van a szabad kereskedelmet támogató, felesleges adminisztratív terheket csökkentő intézkedéseknek.