Elkaszálhatja Brüsszel a felpörgetett EU-s pénzkifizetési terveinket

2016.09.27. 14:15

Már hónapok óta sokallja az itthoni magas uniós előlegfizetési lehetőségeket az Európai Bizottság, de egy újabb levélben a 30 százalékos előlegfizetési szabályrendszerünkkel kapcsolatban is kifogást emelt – tudta meg a Világgazdaság.

A Bizottság gondja az, hogy fedezet, azaz a visszafizetést garantáló bankgarancia nélkül már a 30 százalékos előleg kiutalását sem tartja elfogadhatónak, azaz a 2014-2020-as uniós ciklusban lazított fedezetelfogadási rendszerbe kötött bele.

A Miniszterelnökség a lapnak azt hangsúlyozta, hogy a szállítóknak fizetendő előlegről van szó, és a tárca megítélése szerint a biztosítékrendszer megfelelően működik, igaz egyelőre keresik a technikai megoldást, ami megfelel a Bizottság elvárásainak.

Amint a Portfolio múlt héten megírta, a Miniszterelnökség adatai alapján: a 2014-2020-as uniós ciklus kapcsán bő 500 milliárd forintnyi itthoni támogatás-kifizetés mellett még rendkívül kevés, a 196-ból mindössze 2,8 milliárd forintnyi kifizetés érkezett Brüsszelből számlák ellenében.

Ez arra utal, hogy az itthoni bőkezű előlegfizetési szabályrendszerrel, a jórészt szállítói előlegből "pörgetett" kifizetésekkel tényleg lehet gondja Brüsszelnek és ezért egyelőre nem utal több pénzt számlák alapján.Ettől viszont kissé eltérő kép rajzolódik ki abból, amit a tárca a Világgazdaságnak jelzett. Eszerint ugyanis már 45,8 milliárd forintnyi kifizetés történt meg Brüsszel felől számlák ellenében.

Az idei éves uniós támogatás-kifizetési cél hivatalosan továbbra is 2048 milliárd forint, de ebből máig csak közel 530 milliárd forint teljesült (a projektek lassabb előrehaladása miatt jórészt szállítói előleg formájában). Ez azért is kellemetlen az intézményrendszerben dolgozóknak, mert a harmadik, illetve a negyedik negyedévre vonatkozó 3-3 havi célprémiumuk így igencsak veszélyben van, közben pedig a gazdasági növekedést kevésbé segítik felpörgetni az év második felére az EU-támogatások.