Pongrác
11 °C
27 °C

Paksi Atomerőmű: Szó sem volt atomkatasztrófáról

2016.09.27. 13:21

Az MVM Paksi Atomerőmű közleményt adott ki a 2003-as üzemzavarban megsérült fűtőelemek szállítása kapcsán felmerült aggályokról. Ebben pedig azt írják, hogy a 2014-ben lefolytatott művelet "a legnagyobb körültekintéssel, teljesen biztonságosan és jogszerűen történt."

Ezzel nem igazán ért egyet az Európai Bizottság, amely értesülések szerint vizsgálatot indított az ügyben. A Népszabadság forrásai szerint a bizottság úgy véli, Magyarország uniós jogot sértett, mert egyrészt nem tájékoztatta az uniós atomenergiai szervet, az Euratomot a szállítási szerződés módosításáról, így az nem léphetett volna érvényre; másrészt maga a szerződés tartalmilag sem volt rendben.

Ezzel szemben az Atomerőmű azt írja, hogy "a fűtőanyag elszállítása a magyar, az ukrán és az orosz hatóságok engedélyeinek megfelelően, továbbá az illetékes uniós ügynökség által előzetesen jóváhagyott szerződés feltételeivel összhangban történt meg. Az Európai Bizottság képviselői a tokozott üzemanyagot tartalmazó konténereket a kiszállítást megelőzően személyesen ellenőrizték és előírásszerűen plombálták."

Azt is kifogások érték, hogy Magyarország 2014 nyarán vasúton kijuttatta a sérült fűtőanyagot a háborúban álló Ukrajnán keresztül Oroszországba, tudva, hogy a részlegesen kiégett fűtőanyag fegyveresek kezébe kerülve vagy egy bombatámadás esetén többországnyi területet veszélyeztethet. Ezt a felvetést nem kommentálta az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Viszont "minden, a művelet veszélyességét felnagyító, a közvélemény megfélemlítésére vagy pánikkeltésre alkalmas hamis állítást határozottan visszautasít" a cég.