A korrupció nem lett kisebb, de egyre kevésbé akarnak róla beszélni

2016.09.28. 16:46

A magyar vállalatvezetők 54 százaléka legalább egy olyan esetről tud, amikor korrumpálni próbáltak egy hivatalos szerv ügyintézőit, a cégvezetők 12-18 százaléka fogadna el, illetve mérlegelne egy korrupciós ajánlatot - derült ki az EY nemzetközi tanácsadó és könyvvizsgáló cég legutóbbi felmérésből.

Az EY szakértői szerint Magyarországon nincs változás a korrupció megítélésében.

A tanácsadó cég és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének közös felmérésben 300, legalább 50 embert foglalkoztató vállalkozás vezetőit kérdezték meg. A válaszadók 4,3 százaléka mezőgazdasági cég volt, 33,3 százaléka ipari vállalkozás, 4,7 százaléka építőipari társaság, a fennmaradó része pedig valamilyen szolgáltatás nyújt.

Abban az idei felmérésben nem volt igazi változás a tavalyihoz képest, hogy a válaszadók továbbra is rossznak látják a korrupciós helyzetet Magyarországon. Abban viszont volt változás, hogy a cégvezetők sokkal kevésbé hajlandóak beszélni a korrupcióról és részt venni a kutatásban, mint a korábbi években. 

Ha válaszoltak az EY kérdéseire, a cégvezetők szerint az árukhoz és az üzlethez közeli kollégáknál áll fenn leginkább a korrupció kockázata. A vezetők

  • 24 százaléka szerint a raktáros vagy az árukiadó,
  • 22 százaléka szerint a beszerző, 
  • 21 százaléka szerint az üzletkötő vagy értékesítő, 
  • 20 százaléka szerint pedig az építésvezető munkakör a legkockázatosabb, ami a korrupciót illeti. 

A legveszélytelenebb pozíciónak a felmérés szerint a HR vezetői tűnik, a személyzetis csak a vezetők 9 százaléka szerint kerül korrupció közelébe. 

A felmérésből kiderült még, hogy a cégvezetők 61 százaléka nem gondolja, hogy a céget elhagyó munkatársak magukkal vinnének fontos adatokat a cégből,  etikai kódexszel a magyarországi cégek 54 százaléka rendelkezik - míg a nemzetközi átlag 80 százalék - és a cégek csak az esetek 18 százalékában ellenőrzik, hogy egy munkatársnak van-e valamilyen olyan érdekeltsége, ami miatt összeférhetetlen lenne a pozícióval, amire megbízzák.