Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brutálisan bezuhant a magyar versenyképesség

GettyImages-501214506
2016.09.28. 08:48

Minden idők legrosszabb eredményét mérte nekünk a Világgazdasági Fórum szokásos nagy versenyképességi indexében. Hat helyet rontva a 28 EU-s tagból 25.-ek lettünk, beelőzött minket Szlovákia is, Bulgáriára és Romániára hasonlítunk, akik egyébként szintén előttünk vannak, derül ki a Kopint-Tárki friss közleményéből. Összességében a 138 vizsgált országból 69.-ek vagyunk már.

1csart

Magyarország versenyképességében 8 olyan tényező is van, amiknél az egész világ legrosszabbjai közt vagyunk, különösen az intézményrendszerünk lett elképesztően lezüllesztve. Jelen felmérés alapján intézményrendszerünk és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során

a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek.

A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak, írja a magyar felmérést a 114 szempont alapján most is végrehajtó Kopint-Tárki.

A kutatóintézeteink és technológia vállalataink termékeinek minősége igen messze van az elittől, a vállalatok nem innoválnak, és még pénzpiacainkkal is komoly problémák jelentkeznek. Emellett igen magasak az adóterheink, azaz sok pénzből tartjuk fenn a korrupt intézményrendszerünket.

A régiónkban Csehország vezet, relatíve a régiónkban a mutatók közül legjobban az egyetemeink és a szakképzés színvonala van teljesen bezuhanva. Miközben mi itt is visszaestünk a már tavaly sem túl erős szintünkről, a többiek épp jellemzően javultak.

Módszertan

Az index 114 szempontja a termelékenységet és a hosszú távú növekedési lehetőségeket vizsgálja. Így szerepet kapnak benn olyan alapvető fundamentumok, mint az oktatás, a makroháttér vagy az egészségügy, de különböző piaci hatékonysági mutatók vagy épp a tényleges innovációs képesség mérése is.

Az egész EU egyébként előrébb lépett, de csak a korábbiaknál stabilabb makroökonómia háttere miatt. A legversenyképesebbnek most Hollandia, Németország és Svédország bizonyult az EU-ban (globálisan ők a 4., 5., 6.-ak), Magyarország globálisan a 69., Ciprus után mi estünk össze a leginkább Európában.

A 12 pillérbe összegyűjtött legfontosabb szempontcsoportok közül egyébként még mindig hétben az USA az első, globálisan 3.. Összességében Japán a 8., Kína a 29., India a 39. és még Oroszország is előttünk van a 43. helyével. A teljes rangsort Svájc vezeti Szingapúr előtt.

2 csaart

A jobb dolgok közül nálunk is a makrogazdasági mutatókat lehet megemlíteni. A lakosság sokat takarít meg, legalábbis GDP-arányosan, továbbá GDP-arányosan rendben vannak az államháztartási mutatók is, nem szállt el például a költségvetés. Ezen kívül az infláció alacsony, ami ugyan globális összehasonlításban jónak számít, ám regionálisan és helyi szinten igen károsnak mondható a defláció.

Jó pont azonban, hogy az árak növekedésének várható megindulása után sem lesz magas infláció. Világviszonylatban egyébként még az egészségügyünk is jó színvonalú a 138 vizsgált ország átlagához képest.

A mostani mélypontukat egy kicsit hosszabb távon nézve az látszik, hogy nagyjából 2000-ben, Matolcsy első miniszterségétől vettünk egy mély levegőt, és kitartó munkával régiós éllovasból sereghajtóvá küzdöttük magunkat.