Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Brüsszel talán mégsem hagyja, hogy a kormány elvegye a lakóházak elől az uniós pénzt

2016.09.29. 16:48

Egyelőre nem veheti el a kormány a magyar lakosságtól azt a 90 milliárd forint energiahatékonysági támogatást, amely az uniós Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Programban rendelkezésre áll - írja az Energiaklub honlapján. 

A magyar kormány idén nyáron indította el Brüsszelben a KEHOP módosítási kérelmet, hogy a lakosság forrásait inkább az állami épületekre fordíthassa. A z Energiaklub brüsszeli és budapesti forrásoktól úgy értesült, hogy az Európai Bizottság a kérelmet egyelőre nem hagyta jóvá: a múlt hét folyamán a hivatalos levélben küldte el észrevételeit Magyarországnak.

A levél tartalma nem nyilvános, de a szervezet szerint a Bizottság azért aggódik, hogy ha a támogatási forrásokat nem a lakóépületek felújítására fordítja a magyar állam, akkor nem fognak teljesülni a KEHOP-ban meghatározott energiamegtakarítási célok. A kormány egyébként azt tervezte, hogy az ingyenpénz helyett kamatmentes hitellel segítené a lakóépületek korszerűsítését. 

A kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint a lakóépületekben sokkal olcsóbban lehet energiát megtakarítani, mint a középületekben: előbbiben 1 PJ energia megtakarítása átlagosan 42 milliárd forintba, utóbbiban 95 milliárd forintba kerül.

Az előző finanszírozási időszakban nem lehetett uniós forrásokból támogatni a lakóépületek korszerűsítését, de a 2014-2020 közötti ciklusban az Európai Bizottság ezt lehetővé tette. A magyar kormány a Brüsszelnek 2014-ben leadott programban erre a célra 88,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást különített el, ezt a Bizottság 2015 tavaszán elfogadta.

Az elmúlt évtizedben nem állt rendelkezésre ennyi pénz lakóépületek felújítására, sok szakértő szerint nagy lehetőséget szalasztana el Magyarország a támogatás elveszítésével vagy nem megfelelő célokra fordításával.