A görbe krumpli nem kell az áruházaknak

2016.09.30. 08:31

Indokolatlanul alacsony áron veszik át a burgonyát a hazai kereskedelmi láncok - mondta a Magyar Időknek Kecskés Gábor, az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke. A termelők szerint áruházak erőfölényben vannak, ezt kihasználva csak az extra minőségű árut veszik át, a B kategóriás termés többsége pedig a szemétdombra kerül.

Kecskés azt mondta, a kereskedők olyan akciókat próbálnak megvalósítani, amilyeneket a piaci árak alakulása és a kínálat sem indokol, így azok árát végső soron termelők fizetik meg. Az áruházak alacsony felvásárlási árat fizetnek, miközben olyan minőségi elvárásokat támasztanak, amelyeknek "csak fogcsikorgatva lehet megfelelni" - mondta. Az átlagnál kisebb vagy görbe burgonya a szemétben, eselteg takarmányként végzi, ami jelentős pazarláshoz vezet.

A Burgonyaszövetség elnöke szerint erre megoldást kell találni, ma ugyanis semmilyen szabályozás nem vonatkozik a kereskedők áruátvételi gyakorlatára. Közben a burgonya vetésterülete évről-évre kisebb lesz, jelenleg 9000 hektár. A terméktanács elnöke szerint az idén a minőséggel nem lesz probléma, a hozamok azonban nem mindenhol alakultak kedvezően.