Gyorsulunk, de közben gyűlnek a fekete felhők

2016.09.30. 07:34

A harmadik negyedév utolsó hónapjában is fennmaradt a magyar gazdaság lendülete a Világgazdaság által számolt Gyorsulási Irányadó szerint, de további élénkülést nem hozott szeptember az előző hónapokhoz képest.

 VG mutatószáma alapján 2,4 százalékkal nőtt szeptemberben a magyar gazdaság, ami gyengébb teljesítmény az augusztusi 2,7 százaléknál, de arra utal, hogy a harmadik negyedévben is fennmaradt a tavaszi konjunktúra. Az viszont aggodalomra adhat okot, hogy a GYIA tíz részindexéből hét visszahúzta a mutatószámot, a pénzügyi és a reálgazdasági komponensek egyaránt rosszul teljesítettek.

Az adatok alapján harmadik negyedévben az április és június között mért 2,6 százalékoshoz hasonló ütemű bővülésre lehet számítani, ezzel egyre biztosabbá válik, hogy a GDP-növekedés nem fogja megközelíteni meg az idei évben a 3 százalékot, amit a Magyar Nemzeti Bank remél, de még a kormány 2,5 százalékos növekedési előrejelzése is optimistának tűnik, miert az idei első negyedév nagyon gyenge lett az EU-források hiánya miatt.