Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Csak három fejlett gazdaság korruptabb Magyarországnál

2016.10.01. 19:31

A Világgazdasági Fórum közreadta szokásos, évente megjelenő listáját azon országokról, ahol a legáltalánosabb a korrupció. Kihúzhatjuk magunkat, mert hazánk az előkelő negyedik helyen végzett, és olyan fejlett gazdaságok előztek csak meg minket, mint Mexikó, Szlovákia és Olaszország.

A szervezet versenyképességi jelentésének részeként kiadott lista 15 ezer, világszerte megkérdezett gazdasági vezető véleményére alapozzák. A korrupció mértékét három kérdés alapján határozzák meg.

 • Az ön országában milyen gyakran fordul elő, hogy közpénzek illegálisan cégekhez, csoportokhoz vagy személyekhez kerülnek?
 • Az ön országában mennyire gondolja erkölcsösnek a politikusokat?
 • Az ön országában mennyire gyakori, hogy cégek számla nélküli extra kifizetéseket vagy kenőpénzt fizetnek vagy fogadnak el?

A kérdésekre egy egy és hét közé eső számmal kell válaszolni, ahol az egyes a korrupt állapotokat jellemzi, a hetes pedig azt, hogy minden rendben.

Az így elkészített listából a Business Insider című lap szemezgetett, és kirostálták a fejlettebb gazdaságú országokat. Na, ebben a listában vagyunk negyedikek (szóval valószínűleg van pár, de tényleg nem sok fekete-afrikai diktatúra, ahol rosszabb a helyzet). A lap kiemeli azt a kutatást is, mely szerint hazánkban ha valakinek azt mondjuk, politika, az első szó, ami eszébe jut, az vagy a korrupció, vagy az, hogy mutyi. A dicsőséges lista első 11 helyezettje amúgy így alakul:

 1. Mexikó
 2. Szlovákia
 3. Olaszország
 4. Magyarország
 5. Görögország
 6. Csehország
 7. Spanyolország
 8. Lettország
 9. Dél-Korea
 10. Lengyelország
 11. Szlovénia