Magyar Nemzet: már féláron is árulják a letelepedési kötvényt

2016.10.01. 12:01

Már a látszatra sem adnak a letelepedési kötvényt forgalmazó offshore cégek, miután hitelre is árulják a magyar tartózkodási engedélyt. Sőt, fél áron is hozzá lehet jutni a papírokhoz, igaz, akkor a befizetett összeg nem jár vissza - írja az Magyar Nemzet. Kínai és vietnami állampolgárok az eredeti 300 ezer eurós ár helyett, már 150-160 ezerért is hozzájuthatnak ugyanis a letelepedési kötvényhez, a vételár másik felére pedig hitel igényelhető, amit a China Construction Bank fedez. A remek leértékelést a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kínai nyelvű honlapján is hirdeti. A féláras vételnél az ár a futamidő lejártakor nem jár vissza pénz az ügyfélnek, a visszajáró pénzt a közvetítővállalkozás és a bank osztja el egymás között.

Untitled-1
Fotó: immigration-hungary.com

A letelepedési kötvényekről már többször írtunk: ha egy külföldi 300 ezer euróért megvásárolja a magyar állam erre a célra kibocsátott papírját, végleges letelepedési engedélyt kap Magyarországon, amellyel szabadon mozoghat az Európai Unióban. A kötvényt azonban csak közvetítővállalkozásokon keresztül lehet lejegyezni. A közvetítő cégeknek pedig elég jó üzlet ez az egész. Most a Magyar Nemzet azt írja, hogy az akciós kötvényekkel a közvetítő cégek még jobban járnak, hiszen a 93 millió forintos kötvény eladásából 54-60 millió forintos haszonra tesz szert a cég, ami, 58-64 százalékos profitnak felel meg.

Az eset egyébként azért is érdekes, mert a kormányzati kommunikáció fő érve a letelepedési kötvények mellett eddig az volt, hogy az azt megvásárlók vagyonos emberek, - szemben azzal az 1294 migránssal, akit be kellene az országnak fogadni. Ha azonban az amúgy is jutányos árú kötvény hitelre is megvásárolható, már igen nehéz ezzel érvelni. Hazánkban eddig 3917 kötvényt adtak el, családtagokkal együtt pedig 16 ezren szereztek letelepedési engedélyt. A kötvényhez szükséges erkölcsi bizonyítványt könnyen ki lehet játszani, egy olcsóbb kötvény esetében pedig mé szélesebb körben terjedhet el a magyar letelepedési kötvény, mint menekülő útvonal.

A letelepedési kötvények forgalmazásával fogalakozó közvetítőcégek eddig 90-108 milliárd forint bevételhez jutottak, amelyből 35 milliárd forint közpénz. Az HSSDF egyébként az a cég, amelynek kínai vezérkara kapcsolatban állhatott Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval,