Valér
-2 °C
0 °C

Alig paktáltak le a sejkekkel, az oroszok máris töltik a koffert

2016.10.02. 13:18

Rekordszintre, napi 11,11 millió hordóra emelkedett az orosz olajtermelés szeptemberben, miután a kőolaj világpiaci árának emelkedésére a cégek felpörgették a termelésüket – írja az MTI a Reutersre hivatkozva.

A dolog nem meglepő, Vlagyimir Putyin orosz elnök már eddig is elég keményen lobbizott a nemzetközi olajkartellnél, az OPEC-nél, hogy emeljék meg az olaj árát, mert fogy a pénz az oroszoknál, és így egyre nehezebb Szíriában háborúzni, plusz a lakosság száját is betömni a gumibot mellett egy kis életszínvonal-emelkedéssel is. Végül a héten ugyan nem az oroszokra tekintettel, hanem Szaúd-Arábia gazdasági-pénzügyi megzuhanása miatt, de mégis a kitermelés visszafogása mellett döntött az OPEC, ami áremelkedéshez vezetett. Ennek a részleteiről itt írtunk.

Az oroszok pedig köszönik szépen, nagyon örülnek a dolognak. Ugyanis az orosz energiaügyi minisztérium vasárnap közölt adatai szerint a szeptemberi 45,483 millió tonna termelési szint négy százalékkal múlta felül az augusztusit. A legnagyobb mértékben a Gazprom növelte szeptemberi termelését, 5,2 százalékkal, amelyet a Rosznyefty követett 2,6 százalékkal.

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, megelőzve Szaúd-Arábiát, amely az olajexportban világelső.

A kőolaj ára július óta a múlt héten került először hordónként 50 dollár fölé, januárban még valamivel 28 dollár alatt jegyezték. Mindazináltal erősek a kételyek azzal kapcsolatban, hogy hosszabb távon ki fog-e tartani az áremelkedés, hiszen a termelés még mindig sokkal magasabb, mint a fogyasztás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!