Kálmán, Ede
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.62%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.29%

Elkezdtek ismét rendesen eladósodni a magyarok

2016.10.03. 07:48

Sokkal több hitelt vesznek már fel a háztartások, mint amennyit visszafizetnek: havonta 40 milliárd forintnyi új lakáshitelt és 20 milliárd forintnyi személyi kölcsönt folyósítanak a hitelintézetek, így a lakossági hitelek állománya ismét érdemben nő, augusztus végére 5773,9 milliárd forintra hízott – írja a Világgazdaság.

Utoljára tavaly januárban fordult elő, hogy nőtt a háztartások hitelállománya, akkor viszont nem a hitelfelvétel, hanem a svájci frank árfolyamának felrobbanása okozta a növekedést. Most azonban már negyedik hónapja nő érdemben a lakosság nettó hitelfelvétele, azaz a nyáron jóval több új kölcsönt vettek fel a magyarok, mint amennyit visszafizettek.

Különösen a lakáshitelek piaca pörög:

  • Az első nyolc hónapban több mint 308 milliárd forintnyit folyósítottak a hitelintézetek, ez 45 százalékkal több a tavalyinál.
  • A beadott igénylések mennyisége ugyanis még nagyobb, és folyamatosan nő, augusztusban 47,4 milliárd forintnyi lakáshitelt kértek az ügyfelek.

Nemcsak lakóingatlant, de fogyasztási cikkeket is egyre szívesebben vesz a lakosság hitelből. A havonta igényelt fogyasztási hitelek volumene 30 milliárd forint fölé emelkedett. Ennél jobban utoljára a végtörlesztés idején pörgött a fogyasztási hitelek piaca, de akkor devizahitelek kiváltására vették fel a kölcsönt a háztartások. Azt megelőzően a válság előtt volt ilyen kelendő a fogyasztási kölcsön.

Az idén összesen több mint 133 milliárd forintnyi személyi hitel ment ki a lakossághoz, csaknem 80 százalékkal több, mint tavaly. A legnépszerűbb fogyasztási hitel a személyi kölcsön, augusztusban már csaknem 20 milliárd forintnyit folyósítottak belőle. 

Volt némi felfutás az áruhiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is, de lényegesen szerényebb, mint a személyi hitelpiacon. Viszont a méregdrága folyószámlahitel és a még drágább kártyahitel nem kell a háztartásoknak – írja a Világgazdaság. Tehát ha már adósodunk, legalább valamennyire tudatosan tesszük.