Árpád
-2 °C
4 °C

Fitch: A politikusok jelentik a legnagyobb kockázatot

2016.10.03. 17:57

Erősödtek a magasan fejlett gazdaságok növekedési kilátásait terhelő kockázatok az elmúlt hónapokban, elsősorban a számos országban terjedő populizmus miatt, áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett új negyedéves világgazdasági helyzetértékelésében az MTI szerint.

A nemzetközi hitelminősítő 31 oldalas elemzése szerint a populizmus terjedésével megnőtt a magánszektorbeli beruházási aktivitást hátrányosan érintő politikai sokkok kockázata, és mindeközben egyre szűkül a jegybankok mozgástere a növekedés serkentésére.

A Fitch szerint a számos fejlett országban előretörő populizmus a kereskedelmi protekcionizmus terjedésének és az euróövezet szétforgácsolódásával fenyegető feszültségek növekedésének előjele lehet, és mindkét jelenség rontja a magánszektorbeli beruházások kilátását.

Úgy véltik, ha a novemberi amerikai elnökválasztást Donald Trump, a republikánusok jelöltje nyeri, kísérletet tehet az Egyesült Államok nemzetközi kereskedelmi kapcsolatrendszerének átalakítására. Trump már felvetette az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának lehetőségét, a mexikói importra 35 százalékos, a kínai importra 45 százalékos vámok kivetését helyezte kilátásba, és kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy vannak-e előnyei az amerikai tagságnak a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO).

A hitelminősítő szerint ha az amerikai gazdaságpolitika jelentős fordulatot vesz a kereskedelmi protekcionizmus felé, annak negatív következményei lennének az amerikai beruházásokra és a növekedésre, emellett felhajtaná az inflációt és a partnerországok részéről megtorló intézkedésekhez vezethet. Ugyanerre a kockázatra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői tanulmányukban kiemelték, hogy a ház legutóbbi globális kockázati felmérésében a válaszadók több mint harmada Trump elnökké választását a világgazdaságot fenyegető három legfőbb kockázati tényező közé sorolta, háromszor annyian, mint a cég előző kockázati vizsgálatában.

Az Oxford Economics több kockázati forgatókönyvet is kidolgozott, azt vizsgálva, hogy Trump egyes választási ígéreteinek valóra váltása milyen hatást gyakorolna az amerikai gazdaságra. A legborúlátóbb forgatókönyv feltételezései között szintén szerepel, hogy az Egyesült Államok 45, illetve 35 százalékos vámot vet ki a kínai és a mexikói készáruimportra. Ezután - ahogy az amerikai fogyasztók elfordulnak e két ország termékeitől - az amerikai piacra exportáló következő két legnagyobb feltörekvő térségi gazdaság, Dél-Korea és India termékeinek vámját is megemelik, egyaránt 20 százalékra.

A négy ország válaszlépésként ugyanilyen mértékű vámokat róhat ki az Egyesült Államokból importált termékekre. Az Oxford Economics modellje alapján e forgatókönyv megvalósulása esetén a cég által vizsgált ötévi előrejelzési távlat végére az amerikai GDP-érték 5 százalékkal lenne alacsonyabb az alapeseti prognózisban szereplő szintnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?