Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hosszú válságra számítanak az oroszok

2016.10.03. 10:32

Az oroszok 82 százaléka érzi az orosz gazdaság hanyatlását saját mindennapi tapasztalatai alapján - írta a Kommerszant a független Levada Center közvélemény-kutatóintézet felmérését idézve. Két évvel ezelőtt, az olajár 2014 júniusában kezdődött lejtmenetének első hónapjaiban még csak 61 százalékuk látott gondokat a gazdaságban. Ennek ellenére szeptemberben a parlamenti választáson újra megválasztották a kormányzó pártot - írja a Napi.hu.

A felmérésben megkérdezettek

  • 18 százaléka mondta azt, hogy túléléséhez szüksége van az állam segítségére.
  • Ez az arány legutóbb a 2008-as globális pénzügyi összeomlás után volt ilyen nagy, és a válaszadók negyede szerint a jelenlegi válság nagyon sokáig fog még tartani.
  • Kicsit több mint ötödük úgy véli, hogy további legalább két év mélyrepülésre kell számítaniuk, miközben 17 százalék azok aránya, akik másfél nehéz évet várnak.

A felmérés sokkal inkább mutatja az emberek lelki-érzelmi állapotát, mint a valós gazdasági helyzetet - jelentette ki a független orosz szakszervezetek titkára, Alekszander Sersukov. Azt nem árulta el, hogy szerinte a benyomásoknál jobbnak vagy rosszabbnak tartja-e a valós helyzetet. 

Az orosz gazdaságot sújtja az adóbevételeket elapasztó alacsony olajár, illetve a Kreml ukrajnai beavatkozásai miatt elfogadott amerikai és uniós szankciópolitika. Ezek eredményeként tavaly 3,7 százalékkal zsugorodott a GDP, ami az idei első félévben tovább 0,9 százalékos mínusszal folytatódott.