Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terjeszkedne a Hunguest új tulajdonosa

2016.10.04. 08:07

A Hunguest új tulajdonosa a szállodák felújítását, a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését tervezi, és később terjeszkedne is. Jászai Gellért, a Konzum-csoport elnöke a Magyar Időknek elmondta: a hangsúly Magyarországon és a belföldi turizmuson marad, a hálózat bővítését a már meglévő és eredményes vidéki egységek vonzáskörzetében tartja elképzelhetőnek. 

Leisztinger Tamás nagyvállalkozó tulajdonából a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó cégekhez került a 18 saját üzemeltetésű szálloda közül 14 magyarországi hotel tulajdonjoga, valamint a márkanév és a franchise jogok. Leisztingernél négy szálloda maradt: a montenegrói Sun Resort és az ausztriai Heiligenblut-hotelek, valamint a szegedi Forrás és a lillafüredi Hotel Palota – ezek a hotelek is a hálózat kötelékében működnek a jövőben, szerződéses partnerként.

Jászai Gellért a lapnak úgy nyilatkozott, nem igazak a sajtóhírek a harmincmilliárd forintos "gigahitelről", a jelentős állami támogatásról. Az adásvételhez "a szokásos mértékű saját erő" mellett az Eximbank és az MKB nyújtott finanszírozást, de az állami tulajdonú Exim mindössze 3,3 milliárdot adott, ami kevesebb, mint a tranzakciós érték 15 százaléka –közölte.

Az új tulajdonos arról is beszélt, hogy az Eximbanknak több mint három éve van szerepe a Hunguest finanszírozásában. A mostani adásvétel előfeltételeként a társaság hosszú távra átalakította Erste banknál lévő hitelállományát, hosszabb futamidőben állapodtak meg. Jászai szerint ezzel a lépéssel sokkal nagyobb mozgástere lett a vállalatnak, felújításra és karbantartásra például az eddigi keret két és félszerese juthat évente.

Jászai elmondta, stratégiai megfontolásból tért vissza néhány év kihagyás után a turizmus területére, ezen belül is a dinamikusan növekvő szabadidős turizmushoz. "Szakértők szerint a magyar olimpiai pályázata kapcsán, illetve a turizmus növekvő nemzetgazdasági jelentőségének köszönhetően uniós források, vagy akár más állami beruházásösztönző programok is nagyobb arányban megjelenhetnek a jövőben a szektorban", tette hozzá.

A Magyar Időknek nyilatkozott Leisztinger Tamás is. Az üzletember sajtóhírekre, miszerint nem önszántából adta el a szállodaláncot, azt mondta: hallotta ő is a "legképtelenebb pletykákat", de valójában már évekkel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültek Jászai Gellérttel, alaposan megfontolt döntést hozott, és korrekt üzletet kötöttek.

Arra a kérdésre, miért tartotta meg négy hotel tulajdonjogát, úgy reagált, hogy a szállodák jövedelmezősége, illetve egyéb üzleti szempontok alapján "az ügylet ebben a formában volt a legelőnyösebb mindkét félnek". "Nem tartom kizártnak a tulajdonomban maradt hotelek értékesítését közép- vagy hosszútávon, ám ez ma még nem aktuális" - jelentette ki Leisztinger Tamás.