Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A kormány szerint nincs is munkaerőhiány

DSZZS20111013006
2016.10.05. 14:51

Hiába utal minden jel arra, hogy több tízezer betöltetlen állás van, a kormány szerint jelenleg még sincs általános munkaerőhiány Magyarországon, és nem is lesz. Legalábbis erről beszélt Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára az MTI szerint.

Cseresnyéssel ellentétben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nemrég még azon kesergett, hogy most már tényleg általános a munkaerőhiány az országban: míg korábban csak egyes szakmákban és jellemzően a nyugati országrészben nem volt elég munkás, addig mára már szinte minden iparágban és az ország egész területén problémát jelent a cégeknek alkalmazottakat találni.

De már hónapok óta számos szakmai szervezet panaszkodik erre, legutóbb például arra derült fény, hogy már a faiparban sem találnak dolgozókat, mert mindenki külföldre megy, de hasonló problémával küzd az informatikai szektor is, ahol helyenként már 400 ezres kezdőfizetéssel próbálnak szakembert csábítani a cégek. Még a hivatalos statisztikák szerint is több tízezer betöltetlen állás van ma Magyarországon, és a szakmai szervezetek szerint a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

A kormány ezzel szemben inkább azt szokta hangoztatni, és ez amúgy való igaz, hogy a foglalkoztatás is rekordokat dönt, bár ehhez hozzá kell számolni, hogy mintegy negyedmillióan közmunkások, akikkel jellemzően nem túl értelmes munkákat végeztetnek ahelyett, hogy segítenék őket visszatérni a munkaerőpiacra.

Mindazonáltal Cseresnyés Péter a Békéscsabai Szakképzési Centrumban tartott beszédében a kormány két nagy találmányát, a szakképzési rendszer átalakítását és a duális képzés kialakítását hirdette, mint ami majd felvirágoztatja a magyar munkaerőpiacot és Magyarországot. Amivel csak az a baj, hogy ezek jellemzően alacsonyabb hozzáadott-értékű munkákra készítik fel a fiatalokat, míg Magyarországnak pont hogy inkább egyre több magasabban képzett emberre lenne szüksége ahhoz, hogy gazdaságilag szintet lépjen. Persze lehet, hogy a magasabban képzettek sem oldanák meg a bajokat, hiszen ők is külföldre mennek dolgozni.

Az MTI híre szerint egyébként Cseresnyés mellett Békéscsabán felszólalt Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott is, aki elmondta, hogy 9 járásban 1,7 milliárd forintból szerveztek az elmúlt hetekben képzési és állásbörzéket, amelyeken összesen 2773 álláskereső jelent meg, és 501 munkáltató ajánlott 1507 állást. Örömét fejezte ki, hogy 408-an találtak munkát, 156-an pedig valamilyen képzésre jelentkeztek.

Ez azt jelenti tehát, hogy 1,7 milliárd forintból juttattak álláshoz vagy képzéshez 564 főt. Ez pedig azt jelenti, hogy 

3 millió forintért sikerült egyetlen embernek munkát találni.

Ez a gazdaság munkaerőéhségének fényében nem valami jó arány. Egyúttal azonban azt is jelzi, hogy – amennyiben a pénz nem lenyúlva lett – elég erős a strukturális munkaerőhiány is Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy bár sok az üres munkahely, ezekre nincsenek megfelelő jelentkezők, míg akik állást keresnek – ők is vannak több mint 200 ezren –, azok nem a megfelelő képzettséggel rendelkeznek azokhoz az állásokhoz, amelyekre igény van. Ebben egyébként tényleg segítene a szakképzés izmosítása, bár elsősorban a felnőtteket érinti a probléma, tehát átképzésre is többet kellene költeni.