Keveset és kevés pénzből pihen a magyar

BJASZ20160820009
2016.10.05. 06:54

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat látványos infografikán hasonlította össze az európai lakosság utazási szokásait. Az összevetés alapja ezúttal is a vendégéjszakák száma, kiegészítve a vásárlóerővel, amit a vendégnapokra eső átlagos költekezés tükröz a leginkább. Ezek alapján lehet néhány általánosító következtetést levonni. 

Ha lenne olyan, hogy átlagos európai (ami egyébként nincsen), külföldi utazásai során

  • tíz éjszakából négyet valamelyik másik EU-tagországban töltene,
  • éjszakánként 86 eurót (26 ezer forintot) költene, mindezt átlagosan 9 éjszakán át.
  • és leginkább Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban kötne ki.

Mindez persze elég éles kontrasztban van a magyarországi tapasztalatokkal. Az átlagvendég nálunk negyedannyit költ (22 euró) és harmadannyi éjszakát tölt el (3) pihenéssel, mint az uniós átlag.

Ez egyébként nem csak arról árulkodik, hogy mi bennünk a legvonzóbb (az olcsóság egy hétvégére), hanem arról is, hogy mi magunk keveset költünk utazásra és pihenésre, ugyanis a Magyarországon regisztrált vendégéjszakák több mint fele tőlünk, magyaroktól jön. Ez egyébként nem különösebben kirívó, nagyjából egybeesik az olasz és pár másik ország átlagával, de jócskán elmarad mondjuk a svédtől, a norvégtól vagy a franciától - ezekben az országokban a vendégéjszakák kétharmadát vagy akár háromnegyedét is a helyiek adják. 

Mi, magyarok tíz vendégéjszakából hatot itthon töltünk, a maradék négy esetben pedig leginkább Németországot, Ausztriát és az USA-t vesszük célba. Hozzánk cserébe leginkább ugyanúgy a németek és az osztrákok jönnek, de sajnos rájuk is igaz, hogy lényegesen kevesebbet maradnak, mint a népszerűbb európai célpontokon. Van tehát hová fejleszteni a vonzerőnket bőven.  

A saját hazájukat a déliek, tehát a spanyolok, a görögök, a franciák, a portugálok kedvelik leginkább (más választásuk persze nincs nagyon), de a románok is meglepően sokan (86,4%) a hazai tájakat választják, ha pihenni akarnak. Mondjuk van saját tengerpartjuk, ami magyarázat lehet, de ennél eggyel valószínűbb, hogy otthon maradásukban az anyagi szempontok meghatározóbbak. Az már kevésbé meglepő, hogy a luxemburgiaknak csak a 0,7 százaléka marad otthon, de a belgák (9,4%) és a máltaik (14,1%) sem szeretnek otthon nyaralni/telelni.  

További érdekességekért kattintgassa az infografikát.