Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Gyorsul a gazdaság

2016.10.05. 12:43

A magyar gazdaság gyorsulni fog jövőre, de a növekedés így is elmarad majd a nemzetgazdasági miniszter által hangoztatott 3 százalékos céltól - derült ki a Kopint-Tárki Zrt. legfrissebb előrejelzéséből. 

A prognózis szerint a magyar GDP az idén 2,2 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet, míg az államháztartás hiánya idén 2,0 százalék, jövőre 2,4 százalék lehet GDP-arányosan.

Az elemzés szerint az államadóssági ráta a tavalyi 74,7 százalékról idén év végére 74,5, míg jövőre 73,5 százalékra csökkenhet. A fogyasztás továbbra is látványosan bővül: a fogyasztási kiadások dinamikája az év egészében meghaladhatja az 5 százalékot, a teljes magánfogyasztás pedig jó eséllyel 4,5 százalék feletti ütemben nő.

  • Az ipar idei növekedése azonban gyengébb lesz a korábban vártnál: az idei 3,0 százalékos növekedési ütemhez is lefelé mutató kockázat társul, jövőre 5,0 százalékot vár a Kopint-Tárki az MTI híre szerint.
  • A beruházások idén a vártnál jobban fognak csökkenni: az új tervezési ciklushoz tartozó uniós források kifizetései vontatottan haladnak, az év végi beruházási hozadéka bizonytalan, így 10 százalékos visszaesésre számítanak az év egészében.
  • A mezőgazdaság teljesítményében viszont nem kizárt a kétszámjegyű növekedés idén.
  • Az építőipar visszaesésének üteme lassan mérséklődik, azt az uniós forrásokból finanszírozott állami beruházások elmaradása okozta. Az építési engedélyek a lakásépítések élénkülését jelzik, ami még nem látható a kibocsátásban, idén az ágazat visszaesése 15 százalék körül lehet.

A foglalkoztatottak számának növekedésében a versenyszféra jelenti a fő húzóerőt, de a szakképzett munkaerő hiánya a gazdasági növekedést gátló tényezővé válik - jelezte a vezérigazgató. A munkanélküliségi ráta idén 5,3, jövőre 5,0 százalék lesz. A bruttó keresetek 2016-ban 5,5, 2017-ben 5,2 százalékkal emelkedhetnek.

Az elemzés szerint 2016-ban 0,3 százalék lehet az éves infláció, 2017-ben pedig 1,7 százalékra gyorsulhat.

Nagy Katalin, a Kopint-Tárki vezető kutatója elmondta, idén a világgazdasági körülmények kedvezőtlenebbül alakultak a vártnál, globálisan 2018-tól jeleznek élénkülést, a fejlett országok lassulnak. Idén az Egyesült Államok jelentős lassulása, Japán stagnálása, Kína 6 százalék körüli növekedése várható. Oroszország jövőre érhet el ismét pozitív növekedést, a recesszió idén folytatódik.

A mérsékelt növekedés mellett az infláció a fejlett országokban idén alacsony marad, de jövőre némi áremelkedésre számítanak. Kérdésesnek nevezte hogy a Brexit milyen folyamatokat indíthat el, ennek jövőre lehet hatása a világgazdasági növekedés alakulására.