Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbírságolhatják, aki külföldről jár haza orvoshoz

2016.10.05. 10:34 Módosítva: 2016-10-05 13:27:51

Akár bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből - írta a Magyar Idők, amely ugyebár gyakran kommunikálja a kormányzati szándékot, és ebből fakadóan sokszor előrejelzi a kormányzati intézkedéseket.

Az Európai Gazdasági Térségen belül mindenki csak egy országban fizethet egészségbiztosítást, és főszabályként az ellátást is ott veheti igénybe. A külföldön élő és munkát vállaló magyaroknak így abban az országban kell(ene) bejelentkezniük a helyi egészségbiztosítóhoz, ahol dolgoznak, és egészségügyi problémájukkal orvoshoz is ott kell(ene) menniük - írta a kormánypárti lap.

A becslések szerinti 500-600 ezer, döntően Nyugat-Európában munkát vállaló honfitársunk jelentős része nem jelentkezett ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ugyanis a jogszabály 2009-es hatályba lépése óta összesen 262 ezren jelentették be az adóhatóságnak, hogy külföldön fizetnek egészségbiztosítást, és adták vissza arra az időre magyar tajkártyájukat. A legkevesebben, alig tízezren 2010-ben, a legtöbben, 65 500-an tavalyelőtt jelentkeztek ki, illetve vissza a magyar tb-rendszerbe a külföldön élő magyarok közül. Az utóbbiak száma 2010-ben még csak 1383 volt, 2015-ben viszont már 7399-en kérték tajszámuk aktiválását.

A bejelentést elvileg a külföldi munkavégzés kezdetétől számított 15 napon belül meg kell tenni, különben akár mulasztási bírságot is kiszabhatnak a renitensre - hívta fel a figyelmet a Magyar Idők.

Ugyanakkor arra nem tért ki a lap cikke, hogy hiába nem jelentkezik ki valaki itthon a TB-rendszerből, ha külföldről nem fizeti a járulékot, ellátást elvileg akkor sem kéne kapnia, hiszen a biztosítási fedezet hiányának látszania kell az orvosi rendelőkben, a kórházakban és a gyógyszertárakban is, amikor a beteg vizsgálatra jelentkezik vagy vényt váltana ki. Tehát a probléma remélhetőleg nem rendszerszintű, vagy ha igen, akkor a rendszerben lehet a hiba.