Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Széteshet az eurózóna a Nobel-díjas közgazdász szerint

03
2016.10.06. 12:41

A következő években Olaszország, majd utána sorra más országok is elhagyhatják az eurózónát – nyilatkozta Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász a Die Welt német lapnak. Stiglitz szerint Európa gazdasági problémáiért az euró, illetve a németek által erőltetett fiskális megszorítások a felelősek, a jelenlegi rendszer ilyen formában nem fenntartható. 

Tíz év múlva is lesz euróövezet, az viszont, hogy miképp fog kinézni, már kérdéses. Nagyon valószínűtlen, hogy ilyen távlatban 19 tagja lesz a monetáris uniónak, azt viszont nehéz megmondani, ki marad majd tagja

– mondta. A szakember úgy látja, Európa nem döntésképes, amikor olyan kulcsfontosságú reformok megvalósításáról van szó, mint a bankunió létrehozása, és a határokon átívelő szolidaritás is hiányzik.

Szerinte a valutaövezetet úgy lehetne megmenteni, és a szenvedő európai gazdaságot csak úgy lehet kihúzni a gödörből, ha az egységes fizetőeszközt kettéosztanák egy északi és egy déli euróra. Így rá lehetne bírni például Olaszországot – ahol egyre többen elégedetlenek a közös pénzzel – a maradásra, és Görögország, Portugália is jobban járna.

Stiglitz a németek felelősségéről is beszélt Európa gazdasági és politikai problémáinak kapcsán: az általuk bálványozott költségvetési fegyelem komoly felfordulást okozott, állítja. A Nobel-díjas közgazdász euróval szembeni szkepticizmusa egyébként nem újdonság, az elmúlt hónapokban több nyilatkozatában elmondta, hogy Európa legnagyobb baja maga az euró, amibe kezdetektől fogva bele volt kódolva a bukás.