Arab olajsekek mentik meg a német bankóriást

2016.10.07. 21:42

A Detusche Bank legnagyobb részvényeseinek számító katari befektetők kitartanak a bajba jutott német pénzintézet mellett, sőt erősíteni akarják jelenlétüket a bankban – írta a  Reuters az ügyre rálátó forrásaira hivatkozva.

Ebből pedig úgy tűnik, hogy még sincs végveszélyben a legnagyobb német bank, amelynek az elmúlt hetekben sokan elkezdtek a bedőlésétől félni.

A katariak a Reuters szerint nem terveznek megszabadulni a Deutschében lévő részesedésüktől, sőt kifejezetten növelni akarják a részvényállományukat. A katariak egyébként az utóbbi hetekben nagyjából 1,2 milliárd dollárt buktak a bank papírjainak mélyrepülésén, miután a Deutsche körül kialakult pánik az idén 46 százalékos részvényárfolyam-csökkenést hozott. Viszont ezek szerint az arab olajsejkek úgy gondolják, most már olyan alacsony a papír ára, hogy megéri bevásárolni belőle.

A Spiegel német magazin szerint a Deutsche negyede kerülhet katari kézbe.

A Deutsche Bank sorsa kapcsán azután kezdett el rettegni a pénzvilág, hogy az amerikai pénzügyi felügyelet 14 milliárd dollárra büntette toxikus pénzügyi eszközök árusítása miatt. A hatalmas bírság kisebb pánikot váltott ki a bank befektetői között, miután a Deutsche évek óta elég gyengén muzsikál, és eleve nem nagyon képes profitot termelni, erre még kapott egy újabb hatalmas mínuszt is. Hiába ez a legnagyobb német bank, már a büntetés előtt is az egyik legkockázatosabb európai pénzintézetnek számított, ha pedig dőlne, akkor vinné magával az európai bankszektor egy jelentős részét is.

Erre azonban most már jóval kisebb az esély, már csak azért is, mert a Deutsche a Reuters híre szerint tárgyal más bankokkal és az amerikai illetékesekkel is arról, hogy hogyan lehetne egy kicsit gatyába rázni. A bedőlés ugyanis senkinek sem érdeke.