Mégis kapunk olajat Irántól

2016.10.07. 18:36

Az iráni Mehr hírügynökség szerint megszületett a megállapodás a Mol és az iráni nemzeti olajvállalat, a NIOC között, így utóbbi a következő hónapban egymillió hordó könnyű nyersolajat küld Magyarországra.

Júniusban még arról írtunk, hogy a két cég ugyan tárgyal egy esetleges olajexportról, de az irániak "nem állnak készen" arra, hogy leszállítsák a Mol által kért napi 30-40 ezer hordós mennyiséget. Úgy tűnik, most már nincs ilyen gondjuk, mert Seyyed Mohsen Ghamsari NIOC-elnök szerint sikerült véglegesíteni a megállapodást. A szállítmány egyébként nem is lehetne ennél kisebb, mert minden Európába érkező olajrakománynak egymillió hordósnak kell lennie, hogy engedélyt kapjon az átkelésre a Szuezi-csatornán.

Az iráni olajexport iránt azért nőtt meg hirtelen a kereslet, mert nemrég feloldották az országra kivetett gazdasági szankciókat, miután Teherán hajlandó volt korlátozni és nemzetközi ellenőrzés alá vonni atomprogramját.A szankciók feloldása után a magyar keleti nyitás is aktivizálta magát, Orbán Viktor tavaly novemberben Teheránban számos együttműködési megállapodást kötött az iszalmista iráni vezetéssel, idén februárban pedig az iráni alelnök járt Budapesten.

Az iráni olajexport az enyhülés óta növekvőben van, augusztusban az egy hónappal korábbihoz képest 15 százalékkal, több mint napi kétmillió hordósra emelkedett. Ez a szint már közelíti a szankciók bevezetése előtti, 2011-es állapotot, amikor egy sor európai ország számított az iráni olaj törzsvásárlójának.