A szerződések tudományáért kapták a közgáz Nobelt

2016.10.10. 12:31

A brit Oliver Hart és a finn Beng Holmström kapták a közgazdaságtani Nobel-díjat idén. A svéd akadémia a szerződések gazdaságtanának vizsgálatában végzett úttörő munkájuk miatt ítélte a kitüntetést a Harvard és az MIT professzorának.

Az akadémia indoklása szerint " a szerződések nélkülözhetetlen részei egy modern társadalom működésének", Hart és Holmström munkája pedig "fény derít arra, hogy a szerződések hogyan segítenek kezelni az eltérő érdekeket", illetve az ezekből fakadó ellentéteket. Ezáltal pedig hozzájárultak ahhoz is, hogy jobban megértsük a szerződések működését, és jobb szerződéseket tudjunk kötni.

A finn állampolgárságú, de az amerikai MIT-n kutató Holmström elsősorban a munkaszerződésekkel, azon belül is a részvényesek és vezérigazgatók közötti kontraktusokkal foglalkozik. Amelyek elmondása szerint túl bonyolultak, bár kutatása teljessége ennél azért valamivel összetettebb megállapításokra jut.

A szomszédos Harvard közgazdásza, Hart pedig az kutatja, hogy az egyes közszolgáltatók, illetve alapvető szolgáltatásokat nyújtó intézmények, például a kórházak, iskolák, börtönök jobb kézben vannak-e az államnál vagy magánvállalatoknál. De nemcsak a tulajdonosi kört, hanem azt is vizsgálja, hogy jobb-e, ha ezekben az intézményekben fix fizetést kapnak a dolgozók, esetleg teljesítményük alapján kellene fizetni őket.

4:40-kor keltem, és azon gondolkoztam, hogy vajon túl későn van-e már ahhoz, hogy idén megkapjam a Nobelt, de aztán szerencsére megcsörrent a telefon

– nyilatkozta Hart, akit ezek szerint nem igazán ért meglepetésként a dolog. Bengt Holmström viszont azt mondta, őt meglepte a dolog, még ha kollégái esélyesnek is tartották.