Auguszta
-3 °C
2 °C

Szigorúbb büntetésekre számíthatnak a webshopok az új szabályozás alapján

2016.10.11. 09:03

Szigorítana a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az online boltokat üzemeltető cégek szabályozásán - írja a Világgazdaság a kormány holnapjára feltett jogszabálytervezetre hivatkozva.

Jelenleg függetlenül attól, hogy internetes vagy hagyományos kereskedőről van-e szó, a kiszabott fogyasztóvédelmi bírság legalább 15 ezer forint kell hogy legyen. A bírság maximuma viszont nem lehet több a vállalkozás nettó árbevételének 5 százalékánál, és kis- és középvállalkozások esetében 500 ezer forint lehet a bírság összege legfeljebb. A vásárlók széles körének egészségét, biztonságát veszélyeztető vagy súlyos vagyoni hátrányt okozó esetekben 2 millió forint a felső határ.

A készülő szabályozás alapján:

  • az e-kereskedelmi kisvállalkozásoknak a jövőben a 15 ezer forint helyett legalább 200 ezer forint bírsággal kellene számolniuk,
  • a felső határ pedig 500 ezer forintról 2 millió forintra emelkedne,
  • a legsúlyosabb esetekben pedig a bírság maximuma 2 millió forint helyett 5 millió lenne.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a lapnak azt mondta, nincs értelme az alsó határ megemelésének, mivel a hatóság jelen pillanatban is a hiba mértékével arányosan magas büntetést szabhat ki, ha akar, viszont az alsó limit általános megemelése nagy érvágás lenne a kisebb webáruházaknak. Ráadásul az új szabályok alapján egy webshopnak másodszori kihágás esetén minimum 200 ezer forintot kéne fizetnie, míg a Media Markt ugyanilyen helyzetben megúszná 15 ezer forinttal.

A tervezet indoklása alapján azt szeretnék elérni, hogy a cégek betartsák a szabályokat az e-kereskedelemben is, ugyanis a fogyasztóvédelmi ellenőrzések viszont azt mutatják, hogy az ellenőrzött cégek 80 százalékánál találnak hibát, az utóellenőrzéseknél pedig 54 százalék körüli a kifogásolási arány. Vámos György szerint viszont ez a statisztika nem árul el mindent a szektor helyzetéről, mert a bírságok közül nagyon sokat csak adminisztratív hibákért kaptak a cégek.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft