Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bürokráciacsökkentés: 270 milliárddal többet költünk a közszolgákra

2016.10.13. 09:40

Miközben a kormány évek óta azt szajkózza, hogy csökkenteni kell a bürokráciát és az arra költött pénzt, ez nagyon nem sikerül neki. Ez látszik a Policy Agenda legfrissebb kutatásából is, amely tavaly az állami alkalmazottak száma 26 ezer fővel nőtt, és bár tavaly tényleg csökkent a rájuk fordított összeg, jövőre 270 milliárddal nő majd.

Ez pedig eléggé ellentmond a legutóbb Csepreghy Nándor által hangoztatott bürokráciacsökkentésnek. A Miniszterelnökség államtitkára ugyanis 100 ezer embert akar kirúgatni a közszférából, bár ez a piaci munkaerőhiányon nem segítene, és a Policy Agenda szerint egyébként egy ilyen nagyra hizlalt államszervezetben nem is lenne kivitelezhető, önmagában ugyanis a párhuzamosságok felszámolásával messze nem lehetne ennyi munkahelyet "megspórolni".

A költségvetési zárszámadás szerint tavaly 560 ezer embert foglalkoztattak a költségvetési szervek, ez a szám 2010-ben még csak 251 ezer volt. Ez persze abból a szempontból félrevezető szám, hogy az utóbbi években a központi igazgatáshoz került az önkormányzatoktól az egészségügyi intézmények egy része, az oktatási rendszer jelentős része, az önkormányzati államigazgatási feladatok egy része, ami változásokat hozott a létszámadatokban is. 

Ettől függetlenül az egyértelmű, hogy az évtizedek óta hirdetett bürokráciacsökkentés nem jött össze, hiszen a közszolgák száma évről-évre nő. Ha pedig azt nézzük, hogy hányan dolgoznak a költségvetési szerveknél és az önkormányzatoknál összesen, akkor a Policy Agenda szerint 17 százalékos növekedés mutatható ki a foglalkoztatási létszámban 2008 óta. 

Az egy főre eső bérek viszont nagyjából a válság óta nem változtak érdemben, tehát a több pénz nem elsősorban a nagyobb bérekre, hanem a dolgozói létszám növelésére megy el.

A kutatásból az is kiderül, hogy elég sokan vannak a vezetők és számuk folyamatosan nő az állami szférában. 2010-ben ugyanis még csak 12,5 ezren voltak vezetői pozícióban, mára 19 ezren. A teljes bérezésük költsége pedig 69 milliárdról 110 milliárdra nőtt.