Hiába kartelleznek, még mindig túl sok az olaj

2016.10.13. 17:01

Kitermeléscsökkentési terveitől függetlenül a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) arra számít, hogy jövőre a szervezeten kívüli olajtermelők még az eddig vártnál is nagyobb mértékben bővítik kínálatukat – írja a Világgazdaság az OPEC októberi havi jelentése alapján.

Ez egyben azt is jelenti, hogy még ha lesz is valami a november végére ígért termeléskorlátozásból, a globális olajfölösleg csak tovább nő majd. Tehát hacsak nem ugrik meg a fogyasztás hirtelen, az árakat nem fog sikerülni feljebb tornászni, miközben az arab olajmonarchiák már kezdenek recsegni-ropogni az alacsony árak miatt.

De amúgy egyelőre a kartell se fogta vissza magát, szeptemberben napi átlag 33,39 millió hordó olajat hoztak felszínre a tagországok – ilyen havi adatra legalább 2008 óta nem volt példa a Reuters adatai szerint –, 220 ezerrel többet, mint augusztusban. Emiatt pedig a készletek világszerte történelmi csúcson vannak.

Az OPEC szerint jövőre átlag napi 800 ezer hordónyi olajfölösleg lesz majd a világpiacon – szeptemberben még csak 760 ezret vártak –, még ha a szervezet saját kitermelése változatlan marad is; a szervezeten kívüliek túltermelése ugyanis az eddig vártnál jobban nőhet, főleg Oroszország miatt. bár amúgy Vlagyimir Putyin is szívesen lepaktálna a sejkekkel egy kis árnövelés érdekében, mert őt is keményen érintette a dolog.