Luxusbuszokkal ellenőrzik az állami pénzköltést

2016.10.13. 15:14

Több drága, magas felszereltségű "üzemi használatú" autót vett az elmúlt években az Állami Számvevőszék. Mostanában egyre inkább kedvelik a miniszterek körében is népszerű luxusbuszokat – írja a Napi.hu.

Az ÁSZ legutóbbi szerzeménye egy bruttó 18,4 millió forintért vásárolt Volkswagen Multivan kisbusz, ami a szerv szerint "az ellenőrzési tevékenységet támogatja", tehát nem felső vezetői kocsiról van szó. Hasonlóképpen indokolt a hivatal az mfor.hu-nak egy tavaly februári bruttó 12,6 milliós autóváráslást.

A közbeszerzési értesítőben az elmúlt években megjelent eredményhirdetések mind "üzemi használatú" kocsikról szólnak, ezek összértéke bruttó 125,6 millió forint.

A 2010-es kormányváltás utáni két nagyobb közbeszerzésen - amelyeken 5-5 autót vásároltak - még klasszikus kulcsos autók, alacsony felszereltségű, kis motorral szerelt Skoda Octaviák érkeztek, azonban 2014-ben áttértek a komolyabb autókra, különösen a kisbuszokra, ebben az évben ugyanis bruttó 14,1, illetve 16,7 millióért vásároltak VW Multivanokat. Majd utána a fent már említett két további kisbuszt vették meg idén és tavaly további 31 millióért. Tehát összesen nagyjából 62 millió ment el a négy kisbuszra.

2015-ben bruttó 12,6 millióért vettek egy VW Passatot, majd idén egy L&K Skoda Superbet sem, amely a lehető legmagasabb felszereltség a cseh márkánál. Ezek a kocsik erősek ellenőri autónak, felső vezetői juttatásként azonban beleillik a kormány prémiumautókat kerülő autóvásárlási stratégiájába.