Kikerült egy lista, kik mentették ki a pénzüket a Quaestorból

2016.10.14. 12:06

Kecskeméti görgőcsapágy-üzlet tulajdonosai, az ügyészség volt sofőrje és a Quaestor szóvivőjének férje is egy nappal a Quaestor bedőlése előtt vett ki több mint 10 millió forintot a brókercégtől - ez látszik azon a listán, amit az N1 Tv hozott nyilvánosságra. A Jobbikhoz kötődő internetes tévécsatorna azt állítja, hogy a többoldalas, 333 elemű listán azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a neve szerepel, amelyek a legutolsó pillanatban mentették ki megtakarításaikat. Vagyis

akár fülest is kaphattak arról, hogy mi lesz a Quaestorral.

Arra persze nincs bizonyíték, hogy meg is kapták a pénzüket azok, akik azt lehívták az utolsó napon. A listán csak azoknak látszik a teljes neve, akik több mint 10 millió forintot vettek ki, mielőtt zárt a bolt. A 333 cég és magánszemély összesen több mint 6,5 milliárd forintot mentett ki a cégből. Ebből a legtöbbet, 3,8 milliárd forintot a külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház vett ki tavaly március 9-én. Emiatt Szijjártó Péter minisztériuma és az egész kormány már korábban is nagyon komoly és kínos magyarázkodásba kellett, hogy kezdjen, amely valahogy úgy hangzott, hogy nem kaptak fülest arról, mi lesz a Quaestorral, a külügy csak figyelte a piaci folyamatokat. 

De nemcsak a külügy cége vette ki gyanúsan az utolsó pillanatban a pénzét, több magánszemély is több száz millió forintot mentett ki a bedőlés előtt. Köztük van például egy bizonyos Bolya Gábor Richárd, egy ilyen nevű ember korábban a Legfőbb Ügyészségen dolgozott sofőrként. Ő közel 200 millió forinttal szerepel a listán.

Majdnem 15 millió forintot vett ki 2015 március 9-én a Quaestorból Mátéfalvy Csaba, korábbi vízilabdázó, akinek a felesége Bende Gyöngyi, a Quaestor korábbi kommunikációs igazgatója. A nő az N1-nek azt mondta, egyáltalán nem kaptak fülest arról, hogy ki kell szedni a pénzt, ő is az Indexről értesült arról, hogy mi történik a munkahelyén. Viszont Bende szerint a Quaestor legfelső szintjén tudhattak róla, hogy mi lesz a céggel, és ki is mentették, amit lehetett. A korábbi kommunikációs igazgató azt mondta, a 11 vádlottból négy biztosan tudta március 9-én, hogy másnap mi történik majd a Quaestorral.

 

Cikkünk megjelenése után a Legfőbb Ügyészség a következő helyreigazítás közlését kérte:

Valótlanul jelent meg a hírekben, hogy az ügyészség egyik gépjárművezetője, aki tavalyig a Legfőbb Ügyészségen dolgozott, 200 milliót vehetett ki a cégből a Quaestor csőd napján. A valóság ezzel szemben az, hogy a listán szereplő személyek közül egy névazonosságot mutató személy valóban dolgozott gépjárművezetőként a Legfőbb Ügyészségen, azonban - a hírekkel ellentétben - a munkaviszonya több mint 5 évvel ezelőtt megszűnt és azóta nem áll egyetlen ügyészi szervnél sem alkalmazásban.