Tulajdonost váltott a Népszabadság tulajának tulaja

2016.10.14. 17:07

Érdekes változások történtek a Népszabadság tulajdonosi hátterében, még közvetlenül azelőtt, hogy a lapot beszántották, derült osztrák cégadatokból. A Népszabadságot is tulajdonló Mediaworks tulajdonosa a QDW Beteiligungen GmbH, amely múlt hét csütörtökig közvetlenül a VCP Investment Holding AG alá tartozott. A céget azonban két nappal a Népszabadság lekapcsolása előtt egy ciprusi cég alá szervezték, az új tulajdonos a VCP Trading & Investments Cyprus Limited lett.

A határon átnyúló céges kapcsolatok felderítésével is foglalkozó, újságíróknak segítő szervezet, az Investigative Dashboard segítségével tovább hámozva a hátteret, úgy tűnik, a ciprusi cég egy holland cég tulajdonába tartozik, a holland cég pedig az osztrák VCP-hez kapcsolható, vagyis úgy tűnik, a Mediaworks és a hozzá tartozó Népszabadság egyelőre még házon belül maradt. A tranzakciót azonban a történtek fényében könnyen lehet úgy értelmezni, mint a Népszabadságot is tulajdonló kiadó eladásának előkészítését.

Sajtóhírek ugyanis korábban arról szóltak, hogy eladósorba került a Mediaworks, és a Népszabadságot is azért kellett bezárni, mert azt a jövőbeli tulajdonos a vétel feltételéül szabta. Az esélyes vevők között a leggyakrabban az Opimus Press Zrt. (OP) neve merült fel, amely közvetetten Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető, és amely az utóbbi időben látványosan készül egy nagyobb bevásárlásra, nagyjából hatmilliárd forintnyi kötvényt bocsájtott ki, hogy legyen tőkéje vállalatfelvásárlásra. 

A korábban a Buda-Cash tulajokhoz köthető Opimus Group egyébként egészen sokféle céget irányít: szállodától, fűtőkészülék-gyártáson át irodaházig, építőiparig sokféle vállalkozásban érdekelt. Hogy a Mediaworks megvásárlás megtörtént volna, annak a céges papírokban egyelőre nem találtunk jelét.