Árpád
-2 °C
4 °C

Baromi sok pénzt keresett, aki két éve vett lakást

2016.10.19. 14:41

Több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, míg országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés - derül ki a Magyar Nemzeti Bank új lakáspiaci jelentéséből. A jegybank szakértői szerint a lakásárak emelkedését támogatják a javuló munkaerőpiaci és jövedelmi kilátások, a háztartások növekvő megtakarításai és az alacsony kamatkörnyezet is. Érdekesség, hogy az ingatlan.com szintén szerdán publikált adatai szerint a fővárosi panelek 65 százalékkal drágultak ugyanezen időszak alatt, tehát arányaiban jobban kúszik felfelé panellakások ára. 

forrás: MNB
forrás: MNB

Az MNB-lakásárindex részletes területi és településtípus szerinti bontásban is mutatja a lakásárak alakulását 1990-től kezdődően. Az index szerint idén az első negyedévben a vidéki városokban átlagosan 20 százalékos, a községekben 15 százalékos növekedés volt a 2014-es év eleji értékekhez képest.

Regionális bontásban a 2008 első negyedévi válság előtti szinthez mérve Budapesten emelkedtek a legmarkánsabban, 26,8 százalékkal az árak, majd a Nyugat-Dunántúl következik 8 százalékkal, míg a többi régióban csökkenés volt, a legnagyobb Észak-Magyarországon, ahol 22,4 százalékkal mérséklődtek az árak.

forrás: MNB
forrás: MNB

Az utóbbi időben a kínálati oldalon is megindult az alkalmazkodás, az építési engedélyek megduplázódtak a tavalyi év első félévéhez képest, azonban az új építkezések elmaradnak a szükséges szinttől és megnőtt átfutás idő is az engedélyek kiadása és az átadások között. Ennek egyebek közt az építőipari munkaerőhiány az oka.

forrás: MNB
forrás: MNB

A jelentés szerint az idei első félévben a lakáspiaci hitelezés is nagymértékben bővült, az új kihelyezések volumene 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de ebből csak 10 százalékot vettek fel új lakásokra. A jelentést bemutató sajtótájékoztatón Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója ennek kapcsán kifejtette, hogy az árak alakulása mindenképpen "szorosan figyelendő folyamat", ugyanis ha a lakásárakban buborék alakul ki, annak makrogazdasági következményei lesznek: a buborék kipukkanása után hirtelen minden lakásba fektetőnek 30-40 százalékkal kevesebb megtakarítása lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?