Több mint 60 százalékkal drágultak a panelok a fővárosban két év alatt

2016.10.19. 09:37 Módosítva: 2016.10.19. 09:54

Elképesztően sikeresek a panellakások az ingatlanpiacon: Budapesten az átlagos négyzetméterár idén októberben 329 ezer forint volt, ami éves szinten 21, a két évvel ezelőtti árakhoz képest pedig 65 százalékos drágulásnak felel meg - derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből. 

Az elmúlt két évben a használt lakások piacán jelentős élénkülés következett be, a kínálatbővülés ellenére olyan erős kereslet alakult ki, hogy az árak stabilan emelkedtek. Bár a használt lakások piacán a téglalakások vannak túlsúlyban, a panelpiac is tartja velük a lépést annak ellenére, hogy Lázár János már tavasszal belengette, hogy jobb lenne, ha a lakótelepekről mindenki kertes házakba költözne. 

Tavalyhoz képest a legkevésbé a jelentősebb panelállománnyal rendelkező városrészekben, a XI. és XIII. kerületben drágultak a panelek. Ezekben egyaránt 390 ezer forintba került egy négyzetméter, ami éves szinten 10-13 százalékos áremelkedésnek felel meg. A legjobban pedig a VIII. és XVI. kerületben nőttek a panelek árai, 30-35 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. 

Ezzel párhuzamosan az élénkebb panelpiaccal rendelkező vidéki megyeszékhelyeken is drágulás ment végbe. Debrecenben például 14 százalékkal 245 ezer forintra, Szegeden 22 százalékkal 191 ezer forintra, Miskolcon pedig 18 százalékkal 131 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Országosan a panellakások kínálata éves szinten 6 százalékkal nőtt, kétéves távlatban pedig 40 százalékkal emelkedett. A budapesti használt lakások iránti érdeklődések 19,3 százaléka irányult panelekre idén, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken a legnépszerűbbek a lakótelepek. 

A sikerének több oka is lehet. Az egyik a fenntartási költségek csökkenése: az inflációs adatok alapján legutóbb 2012-ben drágult a távfűtés, 2013-ban és 2014-ben is 10-10 százalékkal lett olcsóbb, 2015-ben pedig 2,7 százalékkal mérséklődött az ára. A másik lényeges szempont a paneleknél, hogy még mindig átlagosan 30 százalékkal olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál, ami az ingatlanpiacon jelentkező általános áremelkedéssel együtt már sokakat a panelek felé tolhat.