Többet kell majd fizetnünk a tejért

2016.10.19. 08:07 Módosítva: 2016.10.19. 08:11

Nemsokára búcsút mondhatunk az olcsó tejnek a boltokban, mert a vajjal, sajttal és egyéb más tejtermékekkel együtt  az UHT és ESL tej ára is drágulni fog - írja a Hvg.hu. A portál szerint a boltok addig próbálják húzni az áremelést, amíg csak lehet, de már nem igazán lehet sokáig elkerülni a nagyjából 10 százalékos áremelést. 

A boltoknak már az elmúlt hónapokban meg kellett emelniük a tej átvételi árát. Erre az kényszerítette őket, hogy emelkedett a tej ára a nemzetközi piacon, külföldön így 30-35 forinttal többet kaphattak literjéért a gazdák, mint itthon. Így a magyar boltoknak is emelniük kellett, hogy magyar tejtermékeket tudjanak árulni. Azt pedig nem fogják sokáig bírni pénzzel a kiskerláncok, hogy teljesen lenyeljék az áremelkedést és semmit ne hárítsanak át a fogyasztókra, főleg most, hogy a munkaerőhiány miatt a béreken is emelnie kell a legtöbb boltnak. 

A tej átvételi ára a 2014-ben bevezetett orosz embargó után kezdett csökkenni, 2016-ra egészen 65 forintra lement literenként a túlkínálat miatt. Ez volt az a pont, amikor a gazdák inkább kiöntötték a tejet, minthogy ennyiért eladják. Azóta viszont élénkülni kezdett kínai kereslet, ami felszívta a felesleget, így az átvételi áron is emelni kellett. A boltok akciókkal (vagy a szlovák import tejnél esetleg áfacsalással) még egészen alacsonyan tudják tartani a tej árát, de várhatóan a boltok polcain is érezni lehet majd idővel  változást. Azok az üzletláncok, amelyeket a Hvg megkérdezett, természetesen mind azt mondták, hogy egyelőre még megpróbálnak nem árat emelni, de a Tej Terméktanács szerint ez csak idő kérdése.