Auguszta
-3 °C
2 °C

Mérgező a Tesco kölesgolyója

2016.10.20. 16:13

Extrudált kölesgolyót vont ki a forgalomból a Nébih magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt, a termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet kockázatot.

Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani. Az atropin és a szkopolamin mérgező hatású vegyületek, ugyanakkor jogszabályban meghatározott felső határértékük csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van.

Fotó: nebih.gov.hu

A Nébih által mért mennyiségek a felnőttekre nem jelentenek veszélyt. Fontos, hogy probléma esetén a tünetek (pl. szájszárazság, pupillatágulás) azonnal jelentkeznek, amivel orvoshoz kell fordulni. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását.

A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, gyermeknek ne adjon belőlük. Az érintett termékek:

  • Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u. Kiszerelése: 75 g Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899
  • Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u. Kiszerelése: 150 g Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874